O Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου Αγιάς, δι­ατηρώντας την παράδοση, διοργανώνει την εκδήλωση «Πασχαλιόγιορτα 2023», την Τρίτη της Διακαινησίμου εβδομάδας, 18 Απριλίου, στις 6:30μμ, στην πλατεία του Μεγα­λοβρύ­σου.

Τα «Πασχαλιόγιορτα» περιλαμβάνουν παραδοσιακά τραγούδια του Μεγαλοβρύσου με αντίστοιχο χαρακτηριστικό χορό. Τα τραγούδια, που συνοδεύουν τον χορό, είναι δημοτικά, χορωδιακά, χωρίς συνοδεία μουσικής, έχουν τις ρίζες τους βαθιά στο παρελθόν της ιστορίας του χω­ριού και η ύπαρξή τους συνδέεται με την ύπαρξη αυτού.

Τα θέματά τους αντλούνται από τη ξενιτιά, τις χαρές της ζωής, τον κόπο της αγροτοκτη­νοτροφικής εργασίας, τη φιλοξενία. Είναι μελωδικά και λυρικά. Χορεύο­νται από γυναίκες και άντρες σε δύο σειρές. Οι γυναίκες χορεύουν στην πρώτη και οι άνδρες στη δεύτερη. Κάθε στίχος των τραγουδιών τραγου­διέται πρώτα από τις γυ­ναίκες μία φορά και στη συνέχεια ο ίδιος στίχος επαναλαμβάνεται από τους άνδρες.

Tα «Πασχαλιόγιορτα» χορεύονταν παλιά από τους Μεγαλοβρυ­σιώτες όλες τις ημέρες του Πάσχα μετά την Αναστάσιμη απογευματινή λειτουργία στα προαύλια των εκκλησιών του χωριού σε όλους τους μα­χαλάδες του. Περισσότερο, όμως, ξεχώριζε η τρίτη μέρα του Πά­σχα, όπου μετά την τελευταία λει­τουργία της Ανάστασης στον ναό του Αγίου Αθα­νασίου, ο χορός των «Πασχαλιόγιορτων» ήταν ο πιο μεγαλο­πρεπής.

Συνέχεια αυτών των εκδηλώσεων του παρελθόντος και της παρά­δοσης αποτελούν και τα φετινά «Πασχαλιόγιορτα 2023», τα οποία έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα από το 1980 που καθιερώθηκε η γιορτή από τον Πολιτι­στικό Σύλλογο και αποτελούν ευκαιρία συνάντησης των πα­λαιό­τερων και των νεότερων γενεών.

Στους επισκέπτες θα μοιραστούν πασχαλινά εδέσματα, κόκκινο αυγό, κουλούρια, το παραδοσιακό μπάντζο και θα ακολουθήσει εορτα­στικό λαϊκό γλέντι με μουσική, τραγούδι, χορό και άφθονο κρασί.

choraagia.gr