Η 7η Απριλίου είναι η ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (ΠΗΥ), μια ημερομηνία συμβολική, αφού στις 7 Απριλίου 1948 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος, σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της κοινωνικό οικονομικής του κατάστασης.

Η καθολική κάλυψη υγείας μέχρι το 2030 είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η πανδημία μας έδειξε, ότι οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα, αλλά επίσης έδειξε πόσο αδηφάγος είναι ο δυτικός κόσμος.

Οι παρατηρούμενες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ανισότητες στην υγεία, είναι τεράστιες και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και ευημερία των λαών.

Περιττό να πούμε, ότι γενικά οι ανισότητες στην υγεία είναι ανάλογες με τις οικονομικές ανισότητες τόσο σε επίπεδο ανθρώπων όσο και σε επίπεδο κρατών. Ο ΠΟΥ φέτος καλεί τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες να αναλάβουν δράση για να προστατευόσουν τους πολίτες κι ασθενείς και να επενδύσουν στους εργαζόμενους στους τομείς υγείας. Προτρέπει λοιπόν τις χώρες να λάβουν επείγουσα δράση για την προστασία, υποστήριξη κι επέκταση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ως στρατηγική.

Η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται να επιδεικνύει αλληλεγγύη και να συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα, επιστημονικό, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, ώστε να μετουσιώνει σε πράξη το πάντα επίκαιρο μήνυμα «Υγεία για Όλους».

Μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά αλλά και την ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος στην υγεία και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο δυνατό και πιο υγιή.