Παρουσιάστηκε στην Καρύτσα το βιβλίο του Βόγια Δ. Χαράλαμπου: «ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΟΒΑΣ: Ένας Καρυτσιώτης Μάρτυρας του Αμερικανικού Εργατικού Κινήματος».

Στα πλαίσια της δεύτερης μέρας της «Γιορτής Κάστανου» που οργάνωσαν στην Καρύτσα, ο δήμος Αγιάς και η κοινότητα Καρύτσας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Πολιτιστικό Φυσιολατρικό σύλλογο Καρύτσας «ΚΑΛΥΨΩ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρύτσας και το Δίκτυο Δέλτα Πηνειού Τεμπών, έγινε την Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023, η παρουσίαση του βιβλίου του Βόγια Δ. Χαράλαμπου «ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΟΒΑΣ: Ένας Καρυτσιώτης Μάρτυρας του Αμερικανικού Εργατικού Κινήματος». 

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση έκαναν ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας και ο πρόεδρος του Δικτύου Δέλτα Πηνειού – Τεμπών, Νίκος Ρήγας.

Για το βιβλίο μίλησε ο Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς, μέλος του Δικτύου Δέλτα Πηνειού – Τεμπών ο οποίος παράλληλα με την ομιλία του διάβασε και αποσπάσματα από το βιβλίο, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής : «Το βιβλίο του Χαράλαμπου Βόγια με τίτλο «Σταύρος Κουτόβας – Ένας Έλληνας Καρυτσιώτης μάρτυρας του Αμερικανικού Εργατικού Κινήματος», αν δεν ήταν μια εμπεριστατωμένη έρευνα και μια κατάθεση σεβασμού και συμβολή στην αναγνώριση της σημασίας της πολιτικής οντότητας του Σταύρου Κουτόβα, για τα δρώμενα στο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, θα μπορούσε να είναι σενάριο για μια πολιτική ταινία του Χόλυγουντ.

Ο συγγραφέας με ύφος λιτό, σχεδόν δημοσιογραφικό, ανατρέχει στα πρώτα χρόνια της ζωής του πρωταγωνιστή, δίνοντας το στίγμα του στο μικρό χωριό της Καρίτσας.

Σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του από τα άγουρα ακόμα χρόνια του, όταν ορφανός από πατέρα βάζει στην άκρη την επιθυμία του να γίνει κληρικός και προκειμένου να συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειάς του μπαρκάρει στα καράβια. Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του ενστερνίζεται τις σοσιαλιστικές ιδέες και οργανώνεται στις τάξεις του Κομμουνιστικού κόμματος.

Η ενηλικίωση τον βρίσκει την δεκαετία του 20 στην Νέα Υόρκη, όπου πια δεν είναι ο Σταύρος Κουτόβας, αλλά ένας ακτιβιστής, ένας πρωταγωνιστής του εργατικού κινήματος, πρωτοπόρος στην πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μάχεται την γραφειοκρατία της διοίκησης των σωματείων και γίνεται γνωστός ως «ο Κόκκινος Στήβ».

Ο συγγραφέας παρακολουθεί τα βήματά του Σταύρου Κουτόβα ως τον θανάσιμο τραυματισμό του από αστυνομικό, τον Γενάρη του 1930, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των συνδικάτων σε μια Αμερική που η κρίση κορυφώνεται.

Η κορύφωση έρχεται με το ύστατο κατευόδιο, κατά την κηδεία του όταν πλήθος κόσμου, όχι μόνο Ελληνοαμερικανών, αλλά και Αμερικανών διασχίζει το μισό Μανχάταν για να καταλήξει στο κοιμητήριο του Λόνγκ Άϊλαντ, καθιστώντας την ένα μοναδικό για την εποχή γεγονός, όχι μόνο για την αθρόα και μαχητική συμμετοχή του κόσμου αλλά και μεγάλη αστυνομική δύναμη που την περιφρουρεί.

Ως άνθρωπος, που χρόνια τώρα ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία θέλω να σας μεταφέρω την μεγάλη εντύπωση που μου έκαναν οι τόσες πολλές αναφορές στο θάνατο του Σταύρου Κουτόβα από τη μια, αλλά και η μεγάλη προσπάθεια του Μπάμπη Βόγια από την άλλη, να βρει και να καταθέσει στο βιβλίο του αυτό το υλικό των δημοσιευμάτων – 220 εφημερίδες και 320 άρθρα σε ολόκληρη την Αμερική, δύο ευρωπαϊκές δημοσιεύσεις και καμία ελληνική – τα οποία δημοσιεύματα μιλούν με θαυμασμό για την ηρωική μορφή και το άδοξο τέλος του Σταύρου Κουτόβα.

Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο για έναν από αυτούς τους ιδιαίτερους ήρωες που ούτε το έργο τους ούτε το όνομά τους έμεινε στην ιστορία και γι’ αυτό αξίζει να το διαβάσουμε, δύο φορές…

Πρέπει τόσο η τοπική κοινότητα, όσο και ο δήμος Αγιάς αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας να αναδείξουμε και να τιμήσουμε τον Σταύρο Κουτόβα και να ευχαριστήσουμε τον Μπάμπη Βόγια για αυτή την επίπονη και μακρόχρονη προσπάθεια να μιλήσει μέσα από το βιβλίο του για έναν ήρωα της πατρίδας του, της όμορφης και ιστορικής Καρύτσας».

Την παρουσίαση του βιογραφικού του συγγραφέα έκανε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Δικτύου, Ακριβή Περλέρου και η εκδήλωση έκλεισε με λίγα λόγια από τον ίδιο τον συγγραφέα, Χαράλαμπο Βόγια.

 perataria.gr