Τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ως κυβέρνηση αλλά και τις προτάσεις για μία κοινωνικά δίκαιη νομοθετική παρέμβαση για τους πρώην εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα» καταθέτει με δήλωσή του, ο Λαρισαίος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κκ. Βασίλης Κόκκαλης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 8 ετών από το χρόνο, που η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Λάρισας με την επωνυμία «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ» τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, 600 εργαζόμενοι να βρεθούν σε καθεστώς ανεργίας και να βιώσουν την μακρά περίοδο της οικονομικής, της πανδημικής και ενεργειακής κρίσης, σε συνθήκες αδυναμίας βιοπορισμού των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η δε απώλεια της εργασίας έγινε έτι περαιτέρω δυσβάσταχτη, εξαιτίας της μη καταβολής των αξιώσεών των εργαζομένων, που αφορούν σε δεδουλευμένα, μισθούς και αποζημιώσεις, μέχρι σήμερα. Ο πίνακας κατάταξης δανειστών, δεν έχει ακόμη καταστεί αμετάκλητος, 5 χρόνια μετά, εξαιτίας άσκησης ανακοπών και εφέσεως επί αυτών και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας, ώστε να επέλθει η ικανοποίηση των αναγγελθέντων απαιτήσεων των εργαζομένων, ύψους περί τα 5 εκ. ευρώ.

Όμως, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι εκτός από την μακρά καθυστέρηση που ήδη αποτελεί δυσμενή συνθήκη εις βάρος των εργαζομένων, είναι αμφίβολο εάν πράγματι θα ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους, που απορρέουν από τους μισθούς και τις αποζημιώσεις, διότι, ο πίνακας διανομής προέβη σε κατάταξη με προνομιακή ικανοποίηση των ενυπόθηκων πιστωτών, δηλαδή των Τραπεζών, και όχι των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το έτος 2018, με σκοπό να προστατεύσει τους εργαζομένους, θέσπισε τις διατάξεις του ν.4512/2018, εξασφαλίζοντας το υπερπρονόμιο των εργαζομένων έναντι όλων των άλλων πιστωτών, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, βελτιώνοντας την θέση κατάταξης των απαιτήσεων τους σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού – πτώχευσης) για μη καταβληθέντες μισθούς έξι (6) μηνών και για ύψος αποδοχών – μισθού (νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275%).

Παρά το γεγονός αυτό, ο πίνακας κατάταξης δεν έχει μεταρρυθμιστεί έως σήμερα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του υπερπρονομίου των εργαζομένων για μισθούς 6 μηνών, ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων αυτών και να μην επέλθει η ουσιαστική ματαίωση των αξιώσεών τους.

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ

Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, επιβάλλεται οι 600 εργαζόμενοι να ικανοποιηθούν προνομιακά, με νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία:

Α) Εφόσον ο πίνακας κατάταξης, δεν έχει καταστεί αμετάκλητος και δεν έχει μεσολαβήσει εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας, χρήζει επανασύνταξης επιμελεία του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και του συνδίκου της πτώχευσης, προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι προνομιακά μέρος των αξιώσεών τους, σύμφωνα με το υπερπρονόμιο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Β) Ομοίως, εφόσον ο πίνακας κατάταξης, δεν έχει καταστεί αμετάκλητος και δεν έχει μεσολαβήσει εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας, χρήζει επανασύνταξης επιμελεία του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και του συνδίκου της πτώχευσης, ώστε τα προνόμια κατάταξης να κρίνονται σύμφωνα με τον νόμο, που ίσχυε κατά τον χρόνο κήρυξης της πτώχευσης και γένεσης του δικαιώματος της απαίτησης και όχι με αυτόν, που ισχύει κατά τον χρόνο σύνταξης του πίνακα κατάταξης ή έναρξης της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις θα επιλυθεί νομοθετικά και οριστικά το ζήτημα της ικανοποίησης των απαιτήσεων των εργαζομένων του Σούπερ Μάρκετ Λάρισα Α.Β.Ε.Ε., οι οποίοι θα λάβουν από την διανομή του εκπλειστηριάσματος το σύνολο των αξιώσεών τους.»