Σε δηλώσεις σχετικά με την κατανομή των πόρων στα ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και Δομοκού προχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Αναλυτικά η δήλωση του έχει ως εξής:

“Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, και την ευθύνη και σχεδιασμό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με την συνεργασία συναρμόδιων Υπουργών, ανασυγκροτεί με όραμα, προγραμματισμό και πρωτοφανείς οικονομικούς πόρους τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα που αφορούν το ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, τα ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και Δομοκού και αρδευτικά δίκτυα δήμων, έχουν εξασφαλισθεί όπως έχει δηλώσει στις 15-2-2024 σε διυπουργική πολύωρη σύσκεψη, ο αρμόδιος Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος 15 εκατομμύρια ευρώ, των οποίων η κατανομή για την άμεση αποκατάσταση θα γίνει ευθύς με την μεταφορά στο ΠΔΕ, με όρους διαφάνειας σε αυτούς που ήδη απέστειλαν στο ΥΠΑΑΤ τα σχετικά στοιχεία βλαβών και μελέτες αποκατάστασης.

Οι κ.κ. Σκυλακάκης, Αυγενάκης και Τριαντόπουλος κάλεσαν και πάλι τους 38 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας που δεν έχουν ανταποκριθεί (ακόμη και σήμερα) στο αίτημα για καταγραφή των ζημιών, που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν, να το πράξουν το συντομότερο.

Στη ίδια σύσκεψη επισημάνθηκε πως στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται για την ανακούφιση των αγροτών έχει ανακοινωθεί για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, προς την ΔΕΗ και άλλους παρόχους.

Επίσης, έχει αποφασισθεί πως οι ΟΕΒ στην Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Κατανοούμε την αγωνία των εκλεγμένων εκπροσώπων της Θεσσαλίας για τον τόπο τους, ωστόσο πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν ο Daniel και ο Elias, πρέπει να γίνουν βήματα μεθοδικά και οργανωμένα που θα είναι ενταγμένα στο master plan για την περιοχή.

Πρέπει όλοι και σε κάθε επίπεδο, να καταλάβουν ότι οι μακρόπνοες λύσεις πρέπει να έχουν έναν και μόνο στόχο: Το συμφέρον του συνόλου του λαού της Θεσσαλίας και του τόπου“.