Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθιέρωσε την 3η Μαρτίου σαν Παγκόσμια Ημέρα Ακοής με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία ως προς την σπουδαιότητα της αίσθησης της ακοής και να βελτιωθεί τόσο η πρόληψη των προβλημάτων που προκαλούν προβλήματα στην ακοή όσο και η θεραπεία των σχετικών παθήσεων.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 460 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν με την ακοής τους και χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,5 εκατ. και το 2050 σε 1,8 εκατομμύρια.

Οι επιπτώσεις της βαρηκοΐας, με την δυσκολία στην καθημερινή επικοινωνία, είναι προφανείς. Η αδυναμία επικοινωνίας προκαλεί στον βαρήκοο αίσθημα αποξένωσης, το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε αποδρομή από κοινωνικές εκδηλώσεις και επαφές με την οικογένεια ή τους φίλους, και τελικά καταλήγει σε απομόνωση.


Ακόμα πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στα νεογέννητα και τα μικρά παιδιά με προβλήματα ακοής που δεν θα έχουν ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας με το περιβάλλον που είναι η ακοή και έτσι η ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη θα έχει πολλά προβλήματα.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος: η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία. Η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει από την εμβρυϊκή ηλικία αποφεύγοντας παράγοντες που είναι πιθανόν να προκαλέσουν πρόβλημα στην ακοή του εμβρύου (διάφορες λοιμώξεις, λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων από την έγκυο μητέρα, κ.λ.π).

Η έγκαιρη διάγνωση θα γίνει με την επίσκεψη στον ΩΡΛ γιατρό για τους ενήλικες και τον καθολικό νεογνικό έλεγχο για τα παιδιά, στα νεογέννητα παιδάκια θα πρέπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο της ζωής τους να τους γίνει έλεγχος ακοής.

Για την θεραπεία μπορούμε να πούμε ότι ο συνδυασμός της τεχνολογικής εξέλιξης και της προόδου της χειρουργικής του αυτιού έχουν κάνει θαύματα. Έτσι ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ενός μπορεί να βοηθηθεί απλά με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας ή με μια μικρή ή μεσαίας βαρύτητάς επέμβαση ή τέλος για σοβαρές περιπτώσεις με την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων.

Τον τελευταίο καιρό αναγνωρίστηκε από το ΚΕΣΥ σαν κέντρο τοποθέτησης κοχλιακών εμφυτευμάτων η ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του κέντρου Χαράλαμπος Σκουλάκης, Καθηγητής ΩΡΛ του Ιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας "έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον στη Λάρισα όλες οι περιπτώσεις ήπιων ή σοβαρών προβλημάτων ακοής, ακόμα και στις περιπτώσεις που για να λυθεί το πρόβλημα θα απαιτηθεί η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος στο αυτί του πάσχοντος."