Ανακοίνωση εξέδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας και Αχιλλέας Λώλος σχετικά με την παρουσία του νέου Υπουργού Μεταφορών στην πόλη της Λάρισας. Μέσω της ανακοίνωσης απαιτούν από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό να θέσει στον Υπουργό τα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η πόλη μας από την γενικότερη έλλειψη συνθηκών ασφαλείας στις γραμμές του ΟΣΕ εντός του αστικού ιστού και να δεσμευτεί για την άμεση έναρξη μελετών που θα οδηγήσουν στην επίλυση τους.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Δυστυχώς έπρεπε να έρθει άλλο ένα τραγικό γεγονός με 57 νεκρούς για να εκκινήσει και πάλι η συζήτηση για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου στην χώρα μας. Και ας υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες από εργαζόμενους του ΟΣΕ το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες περιέγραφαν σχεδόν με ακρίβεια το τραγικό γεγονός στα Τέμπη. Στην πόλη της Λάρισας η συζήτηση για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου διαρκεί αρκετά χρόνια και μπορεί να μην σχετιζόταν με όσα οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε (δηλαδή την απουσία συστημάτων σηματοδότησης- τηλεδιοίκησης και την απουσία συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών για την πρόληψη ατυχημάτων), αλλά σχετιζόταν με την γενικότερη έλλειψη συνθηκών ασφαλείας στις γραμμές του ΟΣΕ εντός του αστικού ιστού της πόλης μας, καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές «κόβουν» την Λάρισα στην μέση, δημιουργώντας κινδύνους σε πολλά σημεία της πόλης.

Η Λάρισα έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στις γραμμές του ΟΣΕ, μιας και αρκετά συχνά συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους λόγω της απουσίας συνθηκών ασφαλείας. Και κάθε φορά που συμβαίνει ένα θανατηφόρο ατύχημα τότε ξεκινάει μία συζήτηση που συνήθως διαρκεί το πολύ τρεις με τέσσερις ημέρες, κατά τις οποίες οι περισσότεροι φορείς εκδίδουν μία ανακοίνωση ή πραγματοποιείται μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πως όσοι είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που θα οδηγούσαν στην ασφαλή διέλευση των τρένων από την πόλη της Λάρισας δεν έλαβαν ποτέ σοβαρά τους κινδύνους που οδήγησαν - και δυστυχώς θα οδηγήσουν - και στο μέλλον σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Σήμερα στην πόλη μας αναμένεται ο νέος Υπουργός Μεταφορών κ. Γεραπετριτης, ο οποίος θα βρεθεί σε ευρεία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό και εκπροσώπους φορέων για να συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με το τραγικό γεγονός των Τεμπών. Είναι ήδη αργά και η χώρα μας θρηνεί 57 ανθρώπους (στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά) από τις τραγικές καθυστερήσεις στις υποδομές ασφαλείας του σιδηρόδρομου. Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητο ότι έχει αποφασιστεί η διακοπή λειτουργίας του σιδηροδρόμου μέχρι την εγκατάσταση του ενιαίου συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών και της αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης. Συστήματα που εδώ και χρόνια έχει αποφασιστεί να εγκατασταθούν, όμως το σαθρό σύστημα που επιτρέψαμε να υπάρχει σε αυτήν την χώρα, δεν ολοκλήρωσε ποτέ την εγκατάσταση τους.

Στην πόλη μας είναι απαίτηση του ΣΥΝΟΛΟΥ των πολιτών και μεταφέρεται ως υποχρέωση στον Περιφερειάρχη να απαιτήσει από τον Υπουργό Μεταφορών την άμεση έναρξη μελετών για την επίλυση των ζητημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την διέλευση τρένων από την πόλη. Η Λάρισα απαιτεί εδώ και χρόνια την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ για λόγους ασφάλειας της ζωής! Φτάνει πια με την αδιαφορία και την πολιτική επικοινωνία χωρίς αντίκρισμα!

ΚΑΜΙΑ καθυστέρηση δεν δικαιολογείται και είναι ευθύνη των εκπροσώπων αυτής της πόλης να βρουν τρόπο να διεκδικήσουν τα αυτονόητα».