Ένα πραγματικό «ταξίδι» ιστορίας για την οικογένεια Καραμπίλια στην Λάρισα, που κρατάει περίπου δυόμιση αιώνες. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Από το Σούλι, στο εμπόριο και από την δικηγορία στην πολιτική. Ξεκινάμε λοιπόν...
......«Ο πιο μακρινός (μέχρι στιγμής) πρόγονος της οικογένειας Καραμπίλια, αναφέρεται ο Λαρισαίος έμπορος Τζήκας, με παρουσία στην πόλη της Λάρισας από τις αρχές του 1800. Ο Τζήκας υπήρξε μετέπειτα οπλαρχηγός στο Σούλι, κατά την διάρκεια του αγώνα. Κάποιες από τις ιστορικές μαρτυρίες της εποχής, αναφέρουν ότι ήταν ένας άνθρωπος με όψη μελαμψή, κοντός και παχουλός, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι της εποχής στην Λάρισα να του δώσουν το προσωνύμιο «Καραμπίλια» (Καρά=Μαύρος και Μπίλιας). Εγγονός του ήταν ο έμπορος Βασίλειος Καραμπίλιας, ο οποίος άνοιξε το πρώτο υποδηματοποιείο στην Λάρισα, κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα.
Ο Βασίλειος Καραμπίλιας απέκτησε δύο γιούς, τον Χρήστο και τον Παναγιώτη, που διατηρούσαν στα τέλη του 19ου αιώνα επιχείρηση τροφίμων στην γωνία Πατρόκλου και Ρούσβελτ και μία κόρη, την Ελένη. Η Ελένη παντρεύτηκε τον Ιωάννη Κατσίγρα και απέκτησαν τον Γιώργο Κατσίγρα, μετέπειτα σπουδαίο Ιατρό και μεγάλο ευεργέτη της Λάρισας (Ιατρική σχολή - Πινακοθήκη Κατσίγρα) Αργότερα, τα αδέλφια Χρήστος και Παναγιώτης ακολούθησαν ξεχωριστές επαγγελματικές πορείες. Ο Χρήστος άνοιξε δική του εμπορική επιχείρηση τροφίμων στην πλατεία Σιάουλο (γωνία Νικηταρά και 23ης Οκτωβρίου), την οποία συνέχισαν τα παιδιά του Βασίλης και Τηλέμαχος.
Ο Παναγιώτης, μέλος εφορευτικών επιτροπών της Λάρισας στις Εθνικές εκλογές στις αρχές του 20ου αιώνα, διατήρησε την επιχείρηση της οικογένειας στην Πατρόκλου, παντρεύτηκε την Όλγα Βασιλείου και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Αλέκο, τον Βάσο, τον Νίκο και την Ευγενία. Η Ευγενία παντρεύτηκε τον Αντώνη Δημότσιο από τον Βόλο και απέκτησαν την Μαρία. Ο Νίκος Καραμπίλιας έφυγε από τη ζωή το 1943. Βρισκόταν κατά τη διάρκεια του πολέμου ως αιχμάλωτος σε τρένο που έπεσε σε ενέδρα εκρηκτικών. Εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού στο σώμα του Πυροβολικού. Τιμήθηκε ως ήρωας πολέμου με το «δίπλωμα ευγνωμοσύνης», από το ελληνικό κράτος.
Ο Αλέκος Καραμπίλιας στον οποίο κληροδοτήθηκε η επιχείρηση της οικογένειας, απέκτησε μετά τον γάμο του την Όλγα Καραμπίλια, που από τον γάμο της με τον Πολιτικό Μηχανικό Περικλή Χασάπη, απέκτησαν τον Δημήτρη και την Ζωή. Ο Αλέκος υπήρξε ενεργό μέλος στα αθλητικά δρώμενα της πόλης, με έντονη προσφορά και στον Προσκοπισμό της εποχής. Τερματοφύλακας της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΗΡΑΚΛΗ Λαρίσης, ενώ διακρίθηκε σε αγώνες στίβου και άλλες αθλητικές διοργανώσεις, και διετέλεσε μέλος της παλιάς διοίκησης του ομώνυμου συλλόγου.
Ο Βάσος Καραμπίλιας ήταν νομικός, ένας εκ των παλαιοτέρων δικηγόρων Λαρίσης με αριθμό μητρώου 2 στον Δ.Σ.Λ και τέως Βουλευτής Λαρίσης από το 1952, και στη συνέχεια πολιτευτής μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70. Ο Βάσος ήταν παντρεμένος με μία από τις πλέον περιζήτητες νύφες της δεκαετίας του 30 στην Λάρισα, την Κοραλία Τελειονοπούλου, απόφοιτη των καλογραιών και καθηγήτρια Γαλλικών. Η Κοραλία ήταν κόρη του Λαρισαίου Βιομήχανου Σοφοκλή Τελειονόπουλου και της Άννας Τελειονοπούλου, και είχε άλλες 4 αδελφές. Την Μαρίκα, τελειόφοιτη Νομικής και σύζυγο του δικηγόρου και παλιού Βουλευτού Λαρίσης Ηλία Σκυλλάκου, την Μαργαρίτα, διπλωματούχο καθηγήτρια πιάνου, την Χριστίνα, απόφοιτη της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και την Τούλα, Χημικό και πρωταθλήτρια στο τρέξιμο. Ο Βάσος και η Κοραλία, απέκτησαν δύο παιδιά. Τον νομικό και πρώην τραπεζικό Πάνο Καραμπίλια, που από τον γάμο του με την έμπορο Νίκη Ψωμάκη, απέκτησαν τον Βάσο, την Κοραλία και τον Ραφαήλ, και τον πρώην τραπεζικό Νίκο Καραμπίλια, που από τον γάμο του με την Αναστασία Μπεκιώτη, απέκτησαν τον Βασίλη.
Αυτός είναι ο κεντρικός κορμός του οικογενειακού δένδρου, καθώς η οικογένεια Καραμπίλια έχει την τιμή να συνδέεται συγγενικά και με πολλές άλλες σημαντικές οικογένειες Λαρισαίων (Οικ. Σκυλλάκου, Βάη, Παπουτσή, Κίττα, Κουκουτάρα, Βασιλείου, Αλεξάνδρου, Καραγάτση, Ροδόπουλου, κ.α)............». Τελικά οι άνθρωποι «φεύγουν» μόνο όταν σταματήσεις να τους μνημονεύεις. Ορισμένοι σπουδαίοι βέβαια, απ' αυτούς που δυστυχώς δεν βγαίνουν πλέον στην πόλη μας, θα είναι για πάντα εδώ...

Κείμενο Βάσος Καραμπίλιας


Φωτογραφία 1- Βασίλειος και Μαρία Καραμπίλια (Καθιστοί) / Παναγιώτης και Όλγα Καραμπίλια (Όρθιοι)

Φωτογραφία 1 - Βάσος και Κοραλία Καραμπίλια στους αρραβώνες τους.)
Φωτογραφία 3 – Παναγιώτης και Όλγα Καραμπίλια, με τα παιδιά τους Αλέκο, Βάσο, Νίκο και Ευγενία.