Οι εικόνες των αγροτών στη Γαλλία που καίνε δεμάτια με σανό έξω από το Παρίσι προκαλούν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου που δεν θέλει επ’ ουδενί να δει αυτές τις εικόνες στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συσκέψεις έχουν αρχίσει εδώ και ημέρες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ χθες έγινε και μία διευρυμένη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών του συνεργατών.

Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές συνοψίζονται στην εξής φράση: "Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα. Η πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντα ανοιχτή. Η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά".

Oπως αναφέρει το thetoc.gr (Σοφία Φασουλάκη) τα μπλόκα πολλαπλασιάζονται και οι αγρότες βρίσκονται ένα βήμα πριν "κόψουν" την Ελλάδα στα δύο. Οι κινητοποιήσεις μπορεί να ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία, από τους αγρότες που επλήγησαν όσο κανείς άλλος από την κακοκαιρία Ντάνιελ, όμως μέρα με την ημέρα "παρέσυραν" και τους αγρότες άλλων περιοχών, με τις διαμαρτυρίες να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Και όπως όλα δείχνουν δεν θα σταματήσουν, αν δεν πάρουν μια απτή υπόσχεση στα χέρια τους. Τα αιτήματα πολλά: το κόστος της παραγωγής έχει γίνει ασήκωτο, τα κονδύλια από την ΚΑΠ είναι λιγότερα γιατί προωθούνται σε οικολογικές δράσεις, ενώ οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, με τον Ιούνιο -οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταβολών, να φαντάζει πολύ μακρινός.

Στο τραπέζι το κόστος παραγωγής, της ενέργειας και οι υποδομές

Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε μία συνολική επισκόπηση όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι έχουν ήδη δοθεί ως προκαταβολές για τους αγρότες της Θεσσαλίας 150 εκατομμύρια ευρώ, τόσο για τη φυτική όσο και για τη ζωική παραγωγή, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο να διαψεύδει ότι θα γίνει περικοπή κατά 30% των αποζημιώσεων από τον φορέα.

Ωστόσο, η καταβολή των αποζημιώσεων, όπως παραδέχονται στελέχη της διοίκησης, δεν έχει γίνει με τις ταχύτητες που θα ήθελαν, και για λόγους γραφειοκρατίας αλλά και εξαιτίας των διασταυρώσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση έχει μάλιστα υποσχεθεί ότι εκτός από τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα δοθούν κονδύλια για υποδομές και εξοπλισμό που καταστράφηκε μέσω της κρατικής αρωγής, ενώ μέσω ενός προγράμματος που θα εξαγγελθεί ίσως και μέσα στην εβδομάδα, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τους πληγέντες, θα αντικατασταθεί όλο το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε στις πλημμύρες.

Αν για παράδειγμα ένας κτηνοτρόφος είχε 100 πρόβατα και τα έχασε όλα, θα πάρει πίσω τον ίδιο αριθμό για να στήσει από την αρχή την παραγωγή του. Από τις 4 Σεπτεμβρίου όμως, ημέρα που ο Ντάνιελ έκανε την εμφάνιση του, αφήνοντας πίσω του ολοσχερή καταστροφή, έχουν περάσει 5 μήνες, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αγωνιούν για το μέλλον της παραγωγής αλλά και της ζωής τους.

Στο ερώτημα πάντως εάν η κυβέρνηση φοβάται πως η Ελλάδα θα κοπεί στα δύο, η απάντηση από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ειναι αρνητική. "Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί", λένε, ανοίγοντας παράθυρο για διάλογο με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες αλλά και για τη λήψη αποφάσεων που θα τους ικανοποιήσουν.