Μαύρο ποτέ...

Σαν σήμερα πριν σαράντα χρόνια γεννήθηκε και πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ειδικά για την σημερινή ημέρα το δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα εκπέμψει από τα Τρίκαλα, μέσα από ειδικό στούντιο που διαμορφώθηκε στο μουσείο Τσιτσάνη.
Για τη ζωή του Τρικαλινού καλλιτέχνη έχει γραφτεί πληθώρα βιβλίων από ειδικούς, πολλοί εκ των οποίων ονομάστηκαν “Τσιτσανολόγοι” καθώς υπερασπίστηκαν με πάθος το έργο του.
Κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν να φιλοτεχνήσουν ένα εξιδανικευμένο προφίλ του μεγάλου δημιουργού, φτάνοντας στα όρια της γραφικότητας. Ένας εξ αυτών αγωνιζόταν να πείσει ότι ο Τσιτσάνης δεν κάπνισε ποτέ χασίς υποστηρίζοντας ότι όσα λέγονται περί του αντιθέτου κινούνται στα όρια της συκοφαντίας.
Γέλασε κάθε πικραμένος …

Ρασοφόρος

Κάθε αναταραχή μια υπέροχη κατάσταση για τους λωποδύτες, εν γένει. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία ότι καλύτερο. Ένας “παπάς”, περίλυπος, πήρε σβάρνα τους δρόμους και πουλούσε λαχνούς υπέρ πλημμυροπαθών, όπως αυτόν της φωτογραφίας τον οποίον μας έστειλε αναγνώστης του Kampos Land και τον ευχαριστούμε.
Αν κρίνουμε από τον αύξοντα αριθμό, βρέθηκαν χιλιάδες αγοραστές, άλλωστε τι ψυχή έχει ένα ευρώ; Μόνο που ούτε κλήρωση έγινε, ούτε “παπάς” εντοπίστηκε. Κάποιοι αγοραστές του λαχνού τηλεφώνησαν στον υποτιθέμενο χορηγό του ηλεκτρικού δίκυκλου. Ποιος χορηγός ρε παιδιά, απόρησε εκείνος …
Ευκολάκι οι πλημμύρες για τους απατεώνες, εδώ σε πείθουν από το τηλέφωνο ότι το παιδί σου τράκαρε… και τους πετάς τα λεφτά από το μπαλκόνι…  (σ.σ. η φωτογραφία δεν εμφανίζεται λόγω τεχνικού προβλήματος).

Χούβερ

Απο τους πλέον ικανούς και αεικίνητους υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Βασίλης Γαλάνης, ιδιαίτερα αγαπητός και στην αγορά. Αιχμή του δόρατος επί Αγοραστού, πρωταγωνιστής και επί Κουρέτα. Πάντα στα μέσα και στα έξω για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της Περιφέρειας,
Θυμίζει τον θρυλικό Χούβερ στην κορυφή του FBI. Οι πρόεδροι άλλαζαν αλλά εκείνος ακλόνητος…

Ο επάρατος Daniel

Πολλά αναμένεται να ειπωθούν για τις πλημμύρες, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, στο συνέδριο με τίτλο “Daniel η Θεσσαλία μετά…” που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου 2024, στο ξενοδοχείο Ανάντι των Τρικάλων. Από τα ονόματα (με αλφαβητική σειρά) θα καταλάβετε:
Κωνσταντίνος Αγοραστός, Ιωάννης Κ. Γεωργιάδης, Δημήτρης Γούσιος, Νικόλαος Ε. Ηλιού
Δημήτριος Κουρέτας, Γιάννης Κουτεντάκης, Χρήστος Αντ. Λάππας, Νικήτας Μυλόπουλος, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Γιώργος Ξηρογιάννης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Νίκος Σακκάς, Μιχάλης Σαράντης, Κώστας Σκρέκας, Ανδρέας Φλουρής.
Διοργανωτής η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού, δαπάναις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία η οποία είναι χορηγός του κόστους.

Επιδοτήσεις

Τον τίτλο της πιο ασταθούς πολιτικής ενεργειακών επιδοτήσεων στην ευρωζώνη διεκδικεί η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έγγραφο της Κομισιόν για συζήτηση στο πρόσφατο Eurogroup. Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα το 2021 και το 2022: Οι καθαρές επιδοτήσεις -χωρίς, δηλαδή, να υπολογίζονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα από τον ενεργειακό τομέα- ήταν 0,50% του ΑΕΠ το 2021, όταν κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη οι κυβερνήσεις έδιναν μόλις 0,09% του ΑΕΠ. Περίπου πενταπλάσια επιδότηση, δηλαδή. Το 2022, χρονιά κορύφωσης της ακρίβειας στην ενέργεια, η Ελλάδα έδωσε τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις στην ευρωζώνη, που έφθασαν το 2,64% του ΑΕΠ -ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν μόλις 1,29%. Κάπου εκεί, όμως, έπεσαν απότομα τα φρένα, καθώς άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η πιο υπερχρεωμένη χώρα δεν μπορεί να δίνει τις πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις: το 2023, η δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ σχεδόν μηδενίστηκε, υποχωρώντας στο 0,01%, όταν κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη το ποσοστό ήταν 1,04%. Σημειώνουμε ότι αυτός ο μηδενισμός δεν σημαίνει ότι δεν δόθηκαν επιδοτήσεις. Επιδοτήσεις δόθηκαν, αλλά τις αντιστάθμισαν πλήρως οι έκτακτοι φόροι που επιβλήθηκαν στις ενεργειακές εταιρείες.


# Κάποιοι δηλώνουν βέβαιοι ότι η διαφοροποίηση Βορίδη στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι μόνο η αρχή. Η ακροδεξιά στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη) μεγαλώνει και οργανώνεται, δυστυχώς …


Πόσο πήγε;…

Κοντεύει να τελειώσει (επιτέλους) ο νότιος Ε65, αφού έφαγε πολύ περισσότερα λεφτά από τον αρχικό προϋπολογισμό, και δυόμιση χρόνια καθυστέρηση από το χρονοδιάγραμμα.
Το έργο ανατέθηκε απευθείας το 2018 στην κοινοπραξία “Κεντρική Οδός”, με βασικό μέτοχο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπήρχε άλλωστε ανάλογη πρόβλεψη στην αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης του 2013, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2021.
Λίγο αργότερα όμως προέκυψε ή καθυστέρηση, καθώς ανέκυψε θέμα αντοχής της σιδηροδρομικής σήραγγας της Όθρυος πάνω από την οποία επρόκειτο (βάσει μελέτης) να περάσει ο δρόμος.
Τελικά το υπουργείο Υποδομών επέλεξε να εγκρίνει την αλλαγή χάραξης στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ για το «ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό» η υπόθεση κρίθηκε στη διαιτησία η οποία αποφάνθηκε ότι φταίει το Δημόσιο και πρέπει να πληρώσει τη ζημιά.
Το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί το έργο δεν το ομολογεί κανείς, ούτε το υπουργείο ούτε φυσικά η κοινοπραξία. Όπως υποψιάζεστε ο υπαίτιος της κακής μελέτης που προκάλεσε όλα τα δεινά, δεν πρόκειται να λογοδοτήσει.
Τα εκατομμύρια εντούτοις που ξοδεύτηκαν για τη νέα χάραξη είναι πολλά και είναι λεφτά των φορολογουμένων. Ο υπουργός από τη Λαμία σφυρίζει αδιάφορα…

@ Στην 9η θέση η Ρόμα στο καμπιονάτο…Τον έφαγε τον Ζοζέ (Μουρίνιο) η Λίνα (Σουλούκου). Σε άψογα Ιταλικά η Λαρισαία του ανακοίνωσε με παγερή ευγένεια mi dispiace mister …

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο kosmos@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa