«Η έκδοση προσωρινής διαταγής του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, κατόπιν προσφυγής του ΙΝΚΑ για την κατάργηση της παράνομης και αυθαίρετης και μονομερώς επιβληθείσας ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος , αποτελεί μια απόφαση σταθμό με πολλαπλά μηνύματα και αποδέκτες» σημειώνει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός προσθέτει επίσης πως «ένα σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της δεν διστάζει επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία, αντιλαμβανόμενη την βαθειά οικονομική κρίση, που οδηγεί σε φτωχοποίηση τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συγχρόνως όμως, φαίνεται, ότι με την οριζόντια απαγόρευση διακοπής της ηλεκτροδότησης σε ευάλωτα νοικοκυριά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διορθώνει τα κακώς κείμενα, τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης και προστατεύει του αδυνάμους.

Πράγματι η Δικαιοσύνη αποκατέστησε την προφανή και κραυγαλέα παράλειψη της Κυβέρνησης, η οποία, ενώ όφειλε και μπορούσε εξαρχής, να αφουγκραστεί τόσο την κοινωνία, που αδυνατεί να πληρώνει την ρήτρα αναπροσαρμογής και τους δυσθεώρητους λογαριασμούς, όσο και τις σειρήνες της αντιπολίτευσης και τις προτάσεις μας, εντούτοις, ουδέν έπραξε.

Αντιθέτως, προκλητικά και ανάλγητα, μετέθεσε το βάρος της ευθύνης σε εξωγενείς παράγοντες, στην πανδημία και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να αφήσει ανενόχλητους τους παρόχους να εισπράττουν υπερκέρδη, χωρίς καν να εξετάσει την νομιμότητα της ρήτρας.

Ποια θα είναι η θέση της Κυβέρνησης εφεξής;

Θα συνεχίζει την απραξία και την παθητική στάση, ή θα ενεργοποιηθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας επιτέλους οριζόντια μέτρα προστασίας για την μη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όχι μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις, σε αγρότες, δηλαδή σε όλα τα τιμολόγια.

Ή θα περιμένει και τις επιχειρήσεις και τους αγρότες να προσφύγουν αναλόγως στην Δικαιοσύνη, ώστε να επιτύχουν την ίδια προστασία;»