Ο Καθηγητής Αλέξανδρος Παπαχατζής, εκλέχθηκε νέος Πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας βρίσκεται στις νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις στην ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ (πρώην ΤΕΙ) της Λάρισας.

Στελεχώνεται από 15 καθηγητές που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου ερευνητική δραστηριότητα, πολλαπλές συνεργασίες με άλλα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, στοιχεία που επιτρέπουν τη συνεχή ανάπτυξη και προβολή του Τμήματος.

Προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Το πρόγραμμα σπουδών διασφαλίζει τον γεωπονικό χαρακτήρα του Τμήματος, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.

Είναι το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα που εστιάζει στους τομείς των συστημάτων καλλιέργειας, τον σχεδιασμό και την απόδοση των γεωργικών μηχανών, τους εδαφικούς πόρους και τις αρδεύσεις, τις γεωργικές και θερμοκηπιακές κατασκευές, τις τεχνολογίες συντήρησης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, τη γεωργία ακριβείας, τους αυτοματισμούς και τη γεωργική ρομποτική.

Ο Αλέξανδρος Παπαχατζής είναι Καθηγητής «Δενδροκομίας» του τμήματος, απόφοιτος της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κάτοχος δύο Διδακτορικών Διπλωμάτων, του πρώτου στην «Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων» και του δεύτερου στην «Δενδροκομία». (https://agrtec.uth.gr/dt_team/papachatzis-alexandros/)

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ, (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ)», του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), υπεύθυνου για την Γεωργική Έρευνα και την Γεωργική Εκπαίδευση στην χώρα μας.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς «Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής», που ανήκει στον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO)» που κατέχει την θέση του Παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Μετανάστευση .

Ιδρυτής και Διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB».

Προσκεκλημένος Ομιλητής σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια.

Η Ερευνητική του Δραστηριότητα και της Παροχής Αγροσυμβούλων, από Ευρωπαϊκά και Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα που Συντόνιζε και Διηύθυνε, ξεπερνάει τα 5 εκατ. Ευρώ!

Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (NYAS).

Διαθέτει πάνω από 120 διεθνείς δημοσιεύσεις, ενώ έχει συγγράψει 6 Γεωπονικά Πανεπιστημιακά Βιβλία του εμπορίου, που διανέμονται στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας.

Έχει συνεχή και αδιάλειπτη αρθρογραφία σε εγχώρια Αγροτικά ενημερωτικά έντυπα και εφημερίδες, αλλά και παρουσία σε Αγροτικές εκπομπές.