Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επίκαιρες οι διδαχές του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής, που γεννήθηκε στην Κω και πέθανε στη Λάρισα. 

Ο Ιπποκράτης υποστήριξε πολλές αρχές που σχετίζονται με την υγεία, όπως η σημασία της διατροφής, καθώς και της καθαρότητας του νερού και του αέρα. 

Γενικά, ο Ιπποκράτης προώθησε μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την πρόληψη των ασθενειών, που μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση αναφορά στη σημασία του περιβάλλοντος. 

Μετά τις καταστροφές που πρόσφατα υπέστη η χώρα και κυρίως η περιοχή μας, ας αναλογιστούμε μήπως πρέπει να αλλάξουμε δρόμο, συνήθειες, προτεραιότητες. 

Τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 21:00-23:00 θα πραγματοποιηθεί χαρτογραφημένη προβολή (progection mapping) με θέμα τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη “Ιπποκράτης ο θεραπευτής – Από την αρχαιότητα στο 21ο αιώνα”, στο κτήριο της Ιατρικής – Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου. 

Το projection mapping είναι μια μορφή video τέχνης, που διαφέρει από την κλασική προβολή εικόνας πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια. 

Η προβολή, παραγωγή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με γενικό τίτλο “Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή” που διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και υποστηρίζουν το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, ο Σύλλογος Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, η υπαίθρια αιμοδοσία από την υπηρεσία αιμοδοσίας του ΠΓΝΛ, στην πλατεία Ταχυδρομείου. 

Φέτος, λόγω των έκτακτων και δυσχερών συνθηκών, δεν έγιναν κι ούτε θα γίνουν, οι καθιερωμένες ομιλίες και χαιρετισμοί από τους διοργανωτές φορείς. 

Ακριβώς όμως, λόγω αυτών των συνθηκών, πρέπει να ακουστούν οι αρχές του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα γιατρού. 

Ο Ιπποκράτης, μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε, για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας.