Πιστός στο ραντεβού του με την Agrotica Expo στη Θεσσαλονίκη και φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ενιπέας Φαρσάλων, ο οποίος θα δώσει το παρόν στο μεγάλο αυτό αγροτικό γεγονός με το δικό του περίπτερο, στο stand 002b.

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού και οι συνεργάτες του έχουν προσκληθεί να μιλήσουν σε διάφορες ημερίδες που θα λάβουν χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θανάσης Καραΐσκος αποδέχτηκε πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκη και θα μιλήσει την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου (11:30-13:30) σε εκδήλωση του Υπουργείου που θα πραγματοποιηθεί στο Met Hotel με θέμα “Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη».

Το Σάββατο (3/2 και ώρα 10:45- 11:20) ο κ. Καραίσκος θα μιλήσει στην κοινή εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ με την Τράπεζα Πειραιώς με θέμα: «Συνεργατικά Σχήματα του Αγροδιατροφικού Κλάδου - Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας - Βιώσιμη Ανάπτυξη, Λειτουργική Ανθεκτικότητα, Εξωστρέφεια» Βιώσιμη Ανάπτυξη, παρουσιάζοντας τις καινοτόμες δράσεις του Συνεταιρισμού Ενιπέα.

Την ίδια μέρα (και ώρα 14.00 – 16:00), στην αίθουσα C – Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός – HELEXPO στην ημερίδα της ΕΘΕΑΣ με θέμα «Ελληνική Γεωργία, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Η περίπτωση της Θεσσαλίας», ο διαχειριστής του Terra Thessalia (και συνεργάτης του ΑΣ) κ. Δημήτριος Γούσιος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα μιλήσει για τις «πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας για βιώσιμο αποτέλεσμα στην Θεσσαλία – Βαμβάκι».

Ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Γούσιος θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός (Σάββατο 10:45-12:15) σε εκδήλωση του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με θέμα «ξεκινώντας από το χωράφι».

Πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας στο βαμβάκι

Στο περίπτερο του Συνεταιρισμού, η Διοίκηση θα παρουσιάσει στους επισκέπτες τις καινοτόμες δράσεις και τα επενδυτικά του σχέδια, με το πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας στο βαμβάκι, το οποίο υλοποιεί εδώ και δύο χρόνια με επιτυχία σε συνεργασία με ένα πολύ ενδιαφέρον ευρωπαϊκό δίκτυο φορέων υποστήριξης, να ξεχωρίζει.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣ Θανάσης Καραίσκος «το νέο αυτό πρότυπο γεωργικής παραγωγής για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας όπως το βαμβάκι αλλά και όσων θα ενταχθούν στο σύστημα αμειψισποράς (όσπρια, σιτηρά, τομάτα, κλπ) το οποίο θα εφαρμοστεί στα ενταγμένα αγροτεμάχια της πιλοτικής εφαρμογής. Η καινοτομική πρωτοβουλία στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και του νερού, βασιζόμενη στην εφαρμογή απλών γεωργικών πρακτικών και τεχνογνωσιών που σέβονται το περιβάλλον και ευνοούν την βιοποικιλότητα του εδάφους και την αποφυγή χημικών εισροών.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή εκκοκκισμένου βαμβακιού και οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν την άριστη ποιότητα του Φαρσαλινού Βαμβακιού με σπόρους από ελληνική εταιρεία. Μάλιστα προ ημερών στελέχη του Γαλλικού οίκου μόδας βρέθηκαν στα Φάρσαλα και συνομίλησαν με την διοίκηση και βαμβακοπαραγωγούς του Συνεταιρισμού και τον εκκοκκιστή».

Την εφαρμογή αυτού του νέου προτύπου γεωργικής παραγωγής συντονίζει το θεσσαλικό εδαφικό cluster Terra Thessalia , σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα υποστήριξης αναγεννητικής γεωργίας -Earthworm Foundation. Στο Terra Thessalia συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Συνεταιριστικές Τράπεζες Καρδίτσας και Θεσσαλίας, Αναπτυξιακές Εταιρείες Καρδίτσας και Τρικάλων, ΣΘΕΒ, Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Διαχειριστής του Terra Thessalia είναι ο καθηγητής Δημήτρης Γούσιος.