Για μεγάλη προσπάθεια που επιβεβαιώνει τη διαχρονική και σημαντική προσφορά του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στον Πολιτισμό, τη Μουσική, τις Τέχνες έκανε λόγο ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης για την έναρξη του Φεστιβάλ «Μουσικότροπο», στον Μύλο του Παππά. «Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας συνεχίζει και θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο και την προσφορά του στην πόλη. Θέλω να διαβεβαιώσω, με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, ότι σε τίποτα δεν θα επηρεαστεί ούτε το εκπαιδευτικό, ούτε το καλλιτεχνικό έργο του Ωδείου μας», τόνισε ο κ.Μαμάκος.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αρχή Λάρισας έχει προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης που αλλάζει τη νομική μορφή του Ωδείου, στο ΣτΕ. «Αναμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΩΛ», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου, που παρατέθηκε με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ «Μουσικότροπο», το οποίο πραγματοποιείται στη Λάρισα, με πολυποίκιλες, διαδραστικές εκδηλώσεις Πολιτισμού, από τις 17 Φεβρουαρίου ως τις 10 Μαρτίου. Στη συνέντευξη συμμετείχαν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης και ο Διευθυντής του ΔΩΛ, κ.Χρήστος Λενούτσος

Πολιτική και ηθική δέσμευση

«Το Μουσικότροπο, ένα καθιερωμένο πλέον μουσικό Φεστιβάλ, ανοίγει και φέτος τις πόρτες του και τον πλούτο των εκδηλώσεών του στο κοινό της πόλης της Λάρισας. Η έναρξη του συμπίπτει με μία μεταβατική για το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας περίοδο. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα με σαφήνεια να εκφράσω όχι μόνο την ξεκάθαρη πρόθεση, αλλά και την πολιτική και ηθική δέσμευση του Δήμου Λαρισαίων να υπηρετηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ωδείου, τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο εκπαιδευτικό επίπεδο και επιπλέον να αναδείξει και να ενεργοποιήσει τις τεράστιες δυνάμεις που στεγάζει το Ωδείο, δυνάμεις που έχουν σημείο αναφοράς και πηγή την μουσική», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

«Η μουσική περνάει από κοντά μας όμοια με την εικόνα ενός οικείου παραδείσου αν και αιώνια απρόσιτου. Είναι για μας θαυμάσια αντιληπτή και ολότελα ανεξήγητη, σημειώνει ο Σοπενάουερ. Οι δρόμοι και οι πολλαπλές εκφάνσεις του Μουσικότροπου αντανακλούν με τον εναργέστερο τρόπο τη δύναμη που έχει η μουσική να ενώνει και να κινητοποιεί την πόλη, να συγκινεί, να ανακουφίζει, να ψυχαγωγεί και να εξυψώνει τον άνθρωπο. Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τον επιτυχημένο αυτό θεσμό ενισχύει ακόμα περισσότερο την εξωστρέφειά του και συμβάλλει ουσιωδώς στην επίτευξη του συνολικότερου στόχου που έχει θέσει ο Δήμος Λαρισαίων για έναν πολιτισμό ζωντανό, ανοιχτό, συμπεριληπτικό, συμμετοχικό, για έναν πολιτισμό μέσα και έξω από τις αίθουσες εκδηλώσεων με ευεργετικό για την πόλη αποτύπωμα», υπογράμμισε ο κ.Ρετσιάνης.

Γιορτή της Μουσικής και του Πολιτισμού

Στη φετινή διοργάνωση του «Μουσικότροπου» αναφέρθηκε αναλυτικά ο Διευθυντής του ΔΩΛ, κ.Χρήστος Λενούτσος, προσκαλώντας τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της μουσικής.

«Το φεστιβάλ “Μουσικότροπο” είναι η μεγαλύτερη μουσική διοργάνωση της πόλης μας. Είναι μία σπουδαία γιορτή της μουσικής. Έχει γίνει ένας πολύ προσεκτικός σχεδιασμός ώστε να καλύπτει διαφορετικά μουσικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις. Έχουν προσκληθεί σημαντικά μουσικά σύνολα και εξαιρετικοί καλλιτέχνες όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε ένα συνδυασμό της μουσικής και της θεατρικής τέχνης, ο αγαπημένος Μανώλης Μητσιάς σε μία σύμπραξη με την Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ. Δίνουμε χώρο σε νέους καλλιτέχνες με την παρουσία του ταλαντούχου Λαρισαίου πιανίστα Έκτορα Καράτζιου - Παπαϊωάννου που θα συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και την ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» που θα κάνει ένα αφιέρωμα στους Θεσσαλούς λαϊκούς συνθέτες. Το φεστιβάλ θα πλαισιώνεται, καθ’ όλη τη διάρκεια στο αίθριο του Ωδείου, από την έκθεση ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Δαλάκα με θέμα: «Όψεις του προσωπικού - Aspects of the personal. Παράλληλα, έχουμε διοργανώσει διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά, σε μουσικούς, αλλά προβάλλουμε και θέματα που έχουν σχέση με την αναπηρία», είπε ο κ.Λενούτσος.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://2024.mousikotropo.gr/