Εικόνες καταστροφής στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς με πάνω από 300.000 στρέμματα βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη. Το νερό, σε κάποια σημεία φτάνει ως και τα 5 μέτρα, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Στην λίμνη Κάρλα, που έχει αποξηραθεί εδώ και δεκαετίες, το νερό σε κάποια σημεία φτάνει τα 5, ακόμη και τα 7 μέτρα. Η λίμνη δεν κινδυνεύει με υπερχείλιση, εκτός κι αν αυξηθεί απροσδόκητα το νερό που είναι εκτός λίμνης, στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς.

Εκεί, από το φράγμα στο Κουλούρι και το φράγμα της Γυρτώνης, η περιοχή έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νερού σε εκτάσεις που μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν καλλιεργήσιμες. Χωράφια με αμυγδιαλιές, βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες, βρίσκονται πλέον κάτω από το νερό. Μόνο ένα μικρό κομμάτι από τις κολόνες ηλεκτροδότησης και φωτισμού είναι ορατό.

Στη έκταση αυτήν, η στάθμη του νερού ανεβαίνει γιατί βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από την Λάρισα και το Ελευθέριο του Δήμου Κιλελέρ. Η αποστράγγιση είναι πολύ αργή γιατί το νερό χρειάζεται να περάσει μέσω μιας μικρής σήραγγας που έχει κατασκευαστεί την δεκαετία του ’60, προς την θάλασσα, η ποσότητα όμως που μπορεί να περάσει από εκεί είναι περίπου 30.000 κυβικά την ώρα.

Αγρότες της περιοχής υποστηρίζουν πως θα πάρει πολύ χρόνο για να φύγει το νερό από τον κάμπο. Ζητούν να βρεθεί μια λύση ώστε να φεύγει μεγαλύτερη ποσότητα του νερού προς την θάλασσα. Ζητούν επίσης βοήθεια και συνδρομή διότι όπως λένε, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δεν είναι πλέον καλλιεργήσιμα.

Η ίδια ανησυχία επικρατεί και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να τραφούν τα ζώα τους. Κτηνοτρόφος κατήγγειλε πως ενώ αγόραζε μια μπάλα άχυρο για 15 ευρώ, σήμερα του ζήτησαν 50.

Ο Θανάσης Νασιακόπουλος, δήμαρχος Κιλελέρ, δήλωσε νωρίτερα πως μειώθηκε σήμερα η στάθμη της Κάρλας και ενδεχομένως να μην χρειαστεί να γίνει εκκένωση περιοχών. Πρόσθεσε πως αν διαχειριστούν σωστά τα νερά που έρχονται από τον Πηνειό, δεν θα κινδυνεύσουν περιοχές.

ertnews.gr