Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανακυκλώνω, αλλάζω θερμοσίφωνα» ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Κώστα Σκρέκα αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του που συνυπογράφουν 20 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες, με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Στους βασικούς στόχους του Προγράμματος περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από την υλοποίηση του προγράμματος αντικατάσταση της πλέον ενεργοβόρας οικιακής συσκευής αναμένεται εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζοντας άμεσα τόσο τη σημαντική πτώση του μέσου ενεργειακού κόστους της ελληνικής οικογένειας όσο και την ανάγκη για μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές.

Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον εκ μέρους των νοικοκυριών δεδομένου ότι οι υποβαλλόμενες αιτήσεις των ενδιαφερομένων ξεπερνούν τις 350.000. Με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος να είναι μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των δικαιούχων του Προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέρχονται σε 103.310 για την εξαργύρωση επιταγών (vouchers).

Επειδή ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» υπολείπεται κατά πολύ για την κάλυψη των επιδοτήσεων των ενδιαφερομένων νοικοκυριών.

Επειδή πλήθος νοικοκυριών βρίσκεται αντιμέτωπο με την ενεργειακή φτώχεια και αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Επειδή δεν ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων ευπαθών ομάδων και ευάλωτων νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι χρήζουν πρωτίστως ανακούφισης από το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας.

Επειδή η ευρύτερη εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων εξασφαλίζει σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

-Προτίθενται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του Προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» για τις Περιφέρειες που υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ικανοποιηθεί και να εγκριθεί το σύνολο των αιτήσεων που αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες;»