Με επιστολή του προς την Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και το Δασαρχείο Ελασσόνας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας μεταφέρει την έκδηλη ανησυχία της δημοτικής αρχής και των κατοίκων των Κοινοτήτων Συκέας, Πραιτωρίου, Αμουρίου και Βερδικούσιας που εκφράστηκαν διά των Προέδρων τους, αναφορικά με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας αναφέρει:

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας μεταφέρουμε την έκδηλη ανησυχία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ελασσόνας αλλά και των κατοίκων των Κοινοτήτων Συκέας, Πραιτωρίου, Αμουρίου και Βερδικούσιας που εκφράστηκαν διά των Προέδρων τους, αναφορικά με τις ενέργειες των υπηρεσιών σας για την αντιμετώπιση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωσή σας οι ενέργειες ξεκινούν με την η υλοτομία νεκρών (ξηρών) ατόμων πλατάνου, τα οποία έχουν προσβληθεί από το μύκητα Ceratocystis platani, καθώς και υγιών (υπόπτων προσβολής) ατόμων, που φύονται περιμετρικά και σε ακτίνα δεκαπέντε (15) μέτρων από τα προσβεβλημένα άτομα πλατάνου.

Η ανησυχία μας επιτείνεται από το γεγονός ότι η αποψίλωση και υγιών δέντρων σε τόση μεγάλη ακτίνα περιμετρικά των προσβεβλημένων δέντρων θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση των Κοινοτήτων αλλά και θα εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων.

Η πρόταση που καταθέτουμε είναι να περιοριστούν οι εργασίες στην υλοτόμηση των νεκρών δέντρων ή υπόπτων προσβολής ατόμων και σε κάθε περίπτωση να αναπτυχθούν άμεσα δράσεις αποκατάστασης των δασών και δράσεις αναδασώσεων.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΤΣΑΣ