Οι μαθητές της γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας έλαβαν μέρος στη νέα παραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ειδικά σχεδιασμένη για τη μαθητική κοινότητα, που στόχο έχει να συστήσει στη σχολική κοινότητα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το είδος της όπερας. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν την κινηματογραφική εκδοχή της όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ: Όπερα για εφήβους του Κορνήλιου Σελαμσή σε κείμενο της Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Πρόκειται για μια σύγχρονη όπερα για εφήβους, βασίζεται στην ιδιαίτερα επιτυχημένη οπερέτα του Ζακ Όφενμπαχ, Η Ωραία Ελένη. Η υπόθεση είναι μια διασκευή του αρχαίου μύθου και διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο παρουσιάζοντας την ηρωίδα ως σύμβολο της εσωτερικής ελευθερίας του ατόμου και της αποδέσμευσής του από τις κοινωνικές συμβάσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαθεματικής δράσης επιχειρήθηκε η σύνδεση μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος (Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Μουσική) από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Δέσποινα Καραβαγγέλη (ΠΕ 02), Ευφροσύνη Α. Κτιστάκη (ΠΕ 79.01) και Παρασκευή Καραγιάννη (ΠΕ 79.01), και παράλληλα οι μαθητές πληροφορήθηκαν σχετικά με τον πολυδιάστατο κόσμο της όπερας, τη διαδρομή του είδους, τα είδη των φωνών που συναντάμε, τη σύνθεση της ορχήστρας κ.ά.

Μετά την παρακολούθηση της ταινίας οι μαθητές και μαθήτριες της γ΄ Γυμνασίου κλήθηκαν να εκφράσουν γραπτώς τις απόψεις τους, να σχολιάσουν το διαφορετικό τέλος του μύθου στο οποίο στηρίχθηκε η όπερα ,αφού πρώτα αναλογιστούν το μήνυμα ή τα μηνύματα του όλου εγχειρήματος.