Συνέντευξη τύπου δόθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια με αφορμή την έκθεση «Μνήμες από αλησμόνητες Πατρίδες» που διοργανώνεται στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή με κειμήλια προσφύγων από την Καππαδοκία. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ανέφερε σχετικἀ: «Οι Έλληνες της Καππαδοκίας ήρθαν στον ελληνικό χώρο το 1924 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και αρκετοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε αγροτικούς οικισμούς της Λάρισας. Τα διασωθέντα κειμήλια μαρτυρούν πέραν της ακλόνητης πίστης στις θρησκευτικές παραδόσεις τους και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μονοπάτια στα οποία κινήθηκαν, με συνέπεια να διακριθούν ανάμεσα στις άλλες ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας».
Την έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκεντήματα από το Ομορφοχώρι Λάρισας καθώς και βιβλία, έγγραφα και άλλα προσωπικά αντικείμενα προσφύγων προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές, συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, με τη συνεργασία του Δήμου Κιλελέρ, της Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου και της Ιστορικής-Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες». Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο π. Αριστείδης Οικονόμου ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο Πρόεδρος του Ομορφοχωρίου Γεώργιος Χατζόπουλος, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Ματίνα Παπαναστασούλη, η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου Άννα Καρέτσου και η Ελισάβετ Λιμνίδου ως εκπρόσωπος της Ένωσης «Αλησμόνητες Πατρίδες».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, ενώ θα μιλήσει ο βουλευτής Λάρισας και συγγραφέας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η χορωδία της Ένωσης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και μουσικά ακούσματα από τους Αθανάσιο Ζιώζια βιολί και Χρήστο Καλαμπούκα λαούτο. Στην έκθεση θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα από την περιοχή της Καππαδοκίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ομορφοχωρίου.
Διάρκεια έκθεσης: 5 Νοεμβρίου 2022 – 31 Μαρτίου 2023.
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη ως Δευτέρα 8.30 π.μ. – 3.30 μ.μ.