Στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας στο πλαίσιο των σχεδίων δράσης του σχολείου: «Όταν τα βιβλία συνομιλούν» και «Σχολική Βιβλιοθήκη: Χώρος πολιτισμού και δημιουργίας» και με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας κλήθηκε η παιδαγωγός - συγγραφέας Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν μια συγγραφέα και να έχουν μαζί της μια ζωντανή συζήτηση.

Η συγγραφέας συνάντησε τους μαθητές/τριες του Α3 και Β6 τμήματος του σχολείου μας στο χώρο της βιβλιοθήκης και συνομίλησε μαζί τους για τη σημασία της φιλαναγνωσίας και την ενδυνάμωση που αυτή προσφέρει στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών, στο κτίσιμο αρμονικών σχέσεων με τους γονείς και στην προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Στη συνέχεια και με ερέθισμα το βιβλίο της: «Οι καλύτεροι γονείς του κόσμου», με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο, δούλεψε με τα παιδιά την αξία των οικογενειακών δεσμών, τη σημασία της επικοινωνίας με την οικογένεια, τους συμμαθητές και τους φίλους.

Τόνισε το ρόλο της προσφοράς και της ενσυναίσθησης στη ζωή τους, καθώς και την καταλυτική επίδραση στους δεσμούς που αναπτύσσουν σταδιακά τα παιδιά με τον κοινωνικό τους περίγυρο στο σχολείο και έξω από αυτό, αλλά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ως αυριανοί πολίτες.

Η συγγραφέας τέλος έδωσε έμφαση στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής και να γίνουν σωστοί αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Το βιβλίο της κας Τσακίρη Παπθανασίου τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Με την ευκαιρία αυτή οι μαθητές ενημερώθηκαν παράλληλα για το ρόλο του ομίλου στη στήριξη των αδύναμων πολιτών στη Νίκαια στην Κόρινθο και τον Πειραιά, στον οποίο η παιδαγωγός είναι υπεύθυνη για το τμήμα των παιδιών.

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν και ανέλαβαν πρωτοβουλία να συνδράμουν τους συνομηλίκους τους που έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο του ενός τρίτου σχεδίου δράσης που μετέχουν με τίτλο: «Ένα πιάτο φαγητό για όλους».

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για τη δράση στη βιβλιοθήκη είναι: Δεληζώνα Ζωή, Διευθύντρια, Κανάκη Βικτωρία, Υποδιευθύντρια, Γουτούλη Ευαγγελία ΠΕ02, Καρρά Αποστολία ΠΕ02, Μπαζή Ντία ΠΕ02, Τσιουραντάνης Βασίλης ΠΕ02, Ντάκου Κερασία ΠΕ04.