Ως γνωστόν, η γάγγραινα είναι η νέκρωση ενός ιστού του οργανισμού λόγω μειωμένης αιμάτωσης με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών με κίνδυνο, αν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί, ο ιστός σταδιακά να νεκρωθεί. Υπάρχει η ξηρή και η υγρή γάγγραινα. Στην πρώτη ο ιστός έχει νεκρωθεί αλλά δεν έχει μολυνθεί, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει εξαπλωθεί, και επομένως ο οργανισμός μπορεί να σωθεί και να εξυγιανθεί, σε αντίθεση με τη δεύτερη περίπτωση, όπου, δυστυχώς, ο ιστός έχει μολυνθεί, η γάγγραινα έχει εξαπλωθεί και ο οργανισμός κινδυνεύει να νεκρωθεί.

Το φαινόμενο-Μπέος μπορεί να παρομοιασθεί ως η γάγγραινα του Βόλου, που απειλεί τον οργανισμό του-το σύνολο των πολιτών του. Και όπως σε κάθε ασθένεια έτσι και σε αυτήν είναι αναγκαίο να διερευνηθούν οι αιτίες, ώστε να αναζητηθεί η θεραπεία, που θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος.

Συνεχίζοντας ως μεταφορά την ασθένεια της γάγγραινας, της οποίας αιτία είναι η μειωμένη αιμάτωση, άρα και η μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό ίσως πάρουμε κάποιες ιδέες για το εν λόγω πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο Βόλος τα τελευταία 9 χρόνια. Ποιο είναι το οξυγόνο μιας πόλης και ποια τα θρεπτικά συστατικά που της παρέχει;

Μια πόλη χρειάζεται ευελιξία, προσαρμογή κι εξέλιξη προκειμένου να ευημερεί (https://bitly.cat/qAvow ). Tι σημαίνει αυτό για μια σύγχρονη πόλη; Nα προσελkύει ταλαντούχους ανθρώπους, που θέλουν να ζουν σε αυτή, να εργάζονται σε αυτή, να γεννούν, να μεγαλώνουν και να εκπαιδεύονται σε αυτήν. Η ύπαρξη ενός Πανεπιστημίου, η άνθιση και η αξιοποίηση του πολιτισμού και της ιστορίας της, η ύπαρξη σύγχρονων σχολείων, νοσοκομείων και κατάλληλων υποδομών, όπως δρόμων, υπηρεσιών καθαριότητας, υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων με παράλληλη εκπαίδευση των πολιτών, εξασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος με βάση τον καθαρό αέρα και το καθαρό και δημόσιο νερό, την καθαρή και δημόσια ενέργεια, η εξασφάλιση δημόσιων χώρων και χώρων άθλησης. Υποδομές αναγκαίες για μια πόλη, τις οποίες απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες ισότιμα, χωρίς διακρίσεις και μεροληψία. Και πάνω από όλα υπάρχει διαφάνεια στις αναθέσεις και στην οικονομική διαχείριση των κονδυλίων, υπάρχει ήθος και πολιτισμός στον πολιτικό λόγο και στην συμπεριφορά απέναντι σε κάθε πολίτη και σε κάθε μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια που κυβερνά την πόλη ο Αχ. Μπέος σχετικά με τα παραπάνω; Απολύτως τίποτα. Η πόλη έχει καταντήσει ουραγός, όταν ιστορικά ήταν μια προοδευτική και πρωτοπόρα πόλη. Ας δούμε τα γεγονότα και τις αποδείξεις αυτών:

Ο νυν δήμαρχος χλευάζει τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους με τις ρόμπες (https://rb.gy/6o6w1 , https://bitly.cat/WhrpF ), απαξιεί την ύπαρξη του Πανεπιστημίου στην πόλη (https://bitly.cat/kVxdf , https://rb.gy/veijl) γεγονός που απειλεί την μεταφορά της έδρας του στην Λάρισα με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει στο νομό μας ( https://shorturl.at/otuJW).
Ο Ντε Κίρικο είναι ο κικιρίκου για τον ακαλλιέργητο και αμόρφωτο πρώτο πολίτη (https://rb.gy/1m2yo ), που έχει ανάγει την δική του έλλειψη παιδείας σε προτέρημα και κομπάζει για αυτά του τα χαρακτηριστικά, χλευάζοντας τους καλλιεργημένους, μορφωμένους ανθρώπους του τόπου ως «φλώρους», «επιστήμονες του κώλου», μαμές που κάνουν τους γιατρούς (https://rb.gy/20h1c ).
Η Αργώ χαρακτηρίζεται ως «ψαρόβαρκα», στολίζεται ωσάν χριστουγεννιάτικο δέντρο αντί να αποτελέσει πολιτιστικό πόλο έλξης επισκεπτών και να προβληθεί ο Βόλος ως κέντρο πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος (https://rb.gy/1m2yo ).
Τα σχολεία της βρίσκονται σε άθλια κατάσταση (https://rb.gy/q0v0g, https://shorturl.at/efW34 ) και υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που καταγγέλουν την πλήρη αδιαφορία και τον χλευασμό του δήμου, όταν οι διευθυντές τους δεν είναι της αρεσκείας του δημάρχου.
Το μοναδικό Νοσοκομείο του Βόλου για όλη τη Μαγνησία τελεί υπό διάλυση. Πρόσφατα παραιτήθηκε ο Διευθυντής του πολύπαθου Ογκολογικού Τμήματος (https://shorturl.at/eoBO9). Ένας δήμαρχος, που αγαπά την πόλη του θα διεκδικούσε γιατρούς για την δημόσια υγεία των πολιτών, ειδικά σε μια πόλη που οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μετά από τις υπερβάσεις των ορίων της αέριας ρύπανσης αυξάνονται σημαντικά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι δρόμοι και τα ελάχιστα πεζοδρόμια ήταν μέχρι πρότινος σε άθλια κατάσταση και μόνο λίγους μήνες πριν τις εκλογές και μέσα στον καύσωνα του Αυγούστου για λόγους εντυπωσιασμού έγιναν κάποιες πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων και ασφαλτοστρώσεις άλλων λες και Βόλος είναι μόνο το κέντρο του και όχι οι γειτονιές του και οι συνοικίες του. Πολλές οι κακοτεχνίες τους, ήδη άρχισαν να γίνονται ατυχήματα (https://shorturl.at/gnrKP) και δεν θα θέλαμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά θα γίνουν πολλά περισσότερα και σοβαρότερα με τις πρώτες βροχές ή με κάποια πιθανή πυρκαγιά. Το τελευταίο αναφέρεται για την περίπτωση που το υλικό με το οποίο ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι περιέχει τέφρα από καύση σκουπιδιών και άρα περιέχει διοξίνες, οι οποίες σε περίπτωση έκρηξης του υλικού απελευθερώνονται στον αέρα, όπως έγινε με την καύση πλαστικών στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Μαγνησία (https://shorturl.at/fjCG0 ).
Η πόλη είναι παραδομένη στα σκουπίδια. Μια καθημερινή βόλτα στο πάρκο, στην παραλία, στις γειτονιές και στις πλατείες αποδεικνύει την παντελή παραμέληση μιας πόλης που θέλει να θεωρείται εκσυγχρονισμένη (https://shorturl.at/eMNRW , https://shorturl.at/ijx18, https://shorturl.at/isJU1). Οι κάδοι ανακύκλωσης βρώμικοι, εξαθλιωμένοι συλλέγονται από απορριμματοφόρα συλλογής των πράσινων κάδων (https://shorturl.at/fHMPW). Δημοτικός χώρος στην Αγριά έχει μετατραπεί σε χωματερή (https://shorturl.at/asEI6). Οι υπάλληλοι του Δήμου είναι απασχολημένοι με την ανανέωση των παρτεριών με τα λουλουδάκια και με το χριστουγεννιάτικο στόλισμα-ξεστόλισμα για μέρες ίσως και μήνες, αντί να καθαρίζουν δρόμους, πάρκα και πεζοδρόμια, όχι μόνο του κέντρου αλλά όλων των συνοικιακών γειτονιών. Δαπανώνται χιλιάδες ευρώ σε λουλούδια και λαμπιόνια αντί να διατεθούν σε υποδομές (https://shorturl.at/fqzT5 , https://shorturl.at/ioJQW). Οι υποδομές για την ορθολογική διαχείριση σκουπιδιών, όπως θα ήταν η ύπαρξη πράσινων σημείων, μικρών μονάδων ανακύκλωσης υλικών, ξεχωριστά για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό, δικτύου υπόγειων κάδων. Υπάρχουν είτε μόνο επί χάρτου είτε αποσπασματικά για να δικαιολογούνται κάποια κονδύλια πχ. παρατηρούνται μερικοί νέοι υπόγειοι κάδοι σε κάποια κεντρικά σημεία της πόλης. Αντ’ αυτών, ο δήμαρχος προμοτάρει την εύκολη λύση της κατασκευής εργοστασίου SRF, που θα πακετάρει τα σκουπίδια μας για να καίγονται στην ΑΓΕΤ-Lafarge (https://shorturl.at/iCEXY) για την οποία έχει άλλωστε δηλώσει το αμίμητο ¨Η ΑΓΕΤ θα καίει ό,τι γουστάρει» (https://www.youtube.com/watch?v=geV9NS0xqLA).
Το λιμάνι του Βόλου που θα μπορούσε να είναι επικοινωνιακός και εμπορικός κόμβος και να ενώνει την πόλη με πολλούς άλλους προορισμούς, πωλείται από το κράτος μεν, αλλά ο δήμαρχος δήλωσε πρόσφατα ότι «ο ιδιώτης που θα το αγοράσει θα το κάνει ό,τι θέλει» (https://shorturl.at/bltA7). Λες και ο Δήμος δεν έχει κανέναν λόγο για τις βιομηχανίες και όσους δραστηριοποιούνται στα όριά του.
Οι κόμβοι που έχουν κατασκευαστεί και συνεχίζει να κατασκευάζει είναι έργα ΕΣΠΑ 2014-2020, που εγκρίθηκαν στη θητεία του Σκοτεινιώτη και υλοποιούνται τώρα, όπως και άλλα έργα πχ πλατεία Πανεπιστημίου, Δημοτικό Θέατρο, μουσε (Μανιάρας, 2023). Η ένσταση για κάποιους κόμβους όπως πχ έξω από το Νεκροταφείο, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο και υπόκειται σε κάποιους ειδικούς κανόνες (https://shorturl.at/CEV58), αφορά το θέμα νομιμότητας και σωστής μελέτης, που καταδεικνύει την αναγκαιότητά του στο σημείο επιλογής και τις κατάλληλες προϋποθέσεις κατασκευής του.
Ο καθαρός αέρας είναι κάτι άγνωστο για τους κατοίκους του Βόλου και τα παιδιά τους, που έχουν μάθει τα εισπνεόμενα από τη γέννησή τους και η πόλη είναι πρωταθλήτρια σε εγκεφαλικά και καρκίνους σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από έγκριτους φορείς (https://shorturl.at/hkzMU , https://shorturl.at/apAC1). Η δημοτική αρχή Μπέου, όχι μόνο δεν επενέβη ποτέ στα αρμόδια Υπουργεία και δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για να μειωθεί η ρύπανση, όπως θα ήταν η εγκατάσταση ενός δικού της δικτύου μετρητών, αφού η Περιφέρεια αδρανεί, αλλά έριξε τουφεκιά στον αέρα, πιθανώς για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. Όπως αποκάλυψαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών η μελέτη αυτή μετρούσε βαρέα μέταλλα στον αέρα και όχι στο έδαφος και πραγματοποιήθηκε σε σημεία που ο ίδιος ο δήμαρχος υπέδειξε και όχι οι επιστήμονες της εταιρείας στην οποία ανατέθηκε η μελέτη, μεγάλος πελάτης της οποίας είναι η ΑΓΕΤ.
Το δημόσιο και καθαρό νερό είναι άγνωστες λέξεις για τον νυν δήμαρχο. Το αντίθετο μάλιστα, χλωριώνει πηγές του Πηλίου που δεν έχουν πρόβλημα (https://shorturl.at/cmoET) σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποιούν οι ίδιοι οι κάτοικοι σε πιστοποιημένα εργαστήρια. Έχει κηρύξει πόλεμο στους κατοίκους των Σταγιατών, ένα χωριό-υπόδειγμα αυτοδιαχείρισης και ενεργής συμμετοχής των πολιτών, γεγονός που μια υγιής και δημοκρατική δημοτική αρχή θα επιβράβευε και θα επαινούσε (https://shorturl.at/hFIK5). Όπως φαίνεται όμως, ο δήμαρχος θέλει πολίτες-υποχείριά του, οπαδούς του, γιουσουφάκια του και όχι ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση δράσεων. Δυστυχώς, οι πολίτες του Βόλου πληρώνουν ακριβά ένα ακατάλληλο νερό από ένα διάτρητο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ και ο δήμαρχος μοιράζει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην ΕΡΓΗΛ (https://shorturl.at/enpsB).
Η δημόσια και φθηνή ενέργεια εξαντλείται στην ανοχή που επιδεικνύει η δημοτική αρχή στην καύση σκουπδιών από βιομηχανίες της περιοχής, που φυσικά δεν ελέγχει, ως όφειλε, αλλά αντί αυτού, επιρρίπτει την ευθύνη στην Περιφέρεια ή στο Υπουργείο νίπτοντας τας χείρας του (https://shorturl.at/diuER ), όταν δεν αρνείται ότι ο Βόλος μυρίζει (https://shorturl.at/vyMQT ). Έχει κάνει σημαία του την αλαζονεία, τον κομπασμό, την επιθετική και σεξιστική συμπεριφορά τόσο προς πολίτες (https://www.youtube.com/watch?v=pPC08605E5Y, https://shorturl.at/gGRZ0 ), όσο και προς μέλη του δημοτικού συμβουλίου (https://www.youtube.com/watch?v=1G6ZpP03uhg, https://shorturl.at/eqyL9) προβάλλοντας ως επιχειρήματα ότι έχει την συναίνεση της πλειοψηφίας των Βολιωτών που του έδωσαν την ψήφο τους, ότι είναι ο μάγκας και το παιδί του λαού, που τα βάζει με τους πολιτικούς απατεώνες και τους κοπρίτες. Και είναι να απορεί κάποιος, πώς ένα παιδί του λαού, όπως αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό του, ζει σε βίλα εκατομμυρίων στην Σκιάθο (https://shorturl.at/fgFJ7), ενώ αποκαλύφθηκε ότι δεν δήλωσε 831.000 ευρώ (https://shorturl.at/ewzGR ). Άραγε, από ποιες πηγές προέρχεται ο πλουτισμός του, όταν στην δήλωσή περιουσιακής κατάστασης δεν περιλαμβάνονται τέτοιου είδους ποσά, ούτε προκύπτει συμμετοχή του σε επιχειρήσεις, ούτε καν οι μετοχές που φέρεται να κατέχει στην ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος (https://shorturl.at/wJSYZ). Τέλος, δεν θα έλεγε κάποιος ότι έχει και το καλύτερο βιογραφικό, όταν το όνομά του ενεπλάκη στα στημένα παιχνίδια και στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που τα έστηνε (https://shorturl.at/EPRY3 )!
Πάνω από όλα όμως το μεγαλύτερο ταλέντο του νυν δημάρχου Αχ. Μπέου είναι το θόλωμα των νερών, το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τις ευθύνες του. Στην προκειμένη περίπτωση, φέρει μεγάλες ευθύνες για τις πυρκαγιές στον Βόλο, την παντελή έλλειψη προληπτικών μέτρων, τις παραλείψεις και τις αμέλειες, που οδήγησαν στην καταστροφή 80% της ζωικής παραγωγής της Μαγνησίας, στο θάνατο δύο ανθρώπων, την καταστροφή επιχειρήσεων και την απίστευτη επιβάρυνση του περιβάλλοντος (https://shorturl.at/atFR0, https://shorturl.at/kuCG3). Οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν δήμαρχο που τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς. Αντ’ αυτού, εκείνος εμφανιζόταν στα κανάλια επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους, τόσο μάγκας είναι, προσπαθώντας να πείσει ότι έκανε ό,τι μπορούσε. Μόνο που δεν ήταν εθελοντής, αλλά ο Δήμαρχος και όφειλε να έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργεις για να αποφευχθεί το κακό. Και όχι μόλις στις 31 Ιουλίου η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου να εγκρίνει την υποβολή πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου του έργου «ΕΡΓΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2023» (https://shorturl.at/bnQ29), την ίδια στιγμή που για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό η οικονομική υπηρεσία του Δήμου ενέκρινε μεγαλύτερο ποσό από αυτό για πυροπροστασία και μάλιστα από τον Μάιο (https://shorturl.at/itGNS ).

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω είναι ότι ο Βόλος επείγεται να απαλλαχθεί από την συγκεκριμένη δημοτική αρχή λόγω επικινδυνότητας της ζωτικότητάς του και της αξιοπρέπειάς του. Και ας ελπίσουμε ότι η γάγγραινα-Μπέος είναι ξηρής μορφής και υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, αν ο λαός του Βόλου αποφασίσει να δώσει τα ηνία της πόλης στο νέο υπερκομματικό και ανεξάρτητο συνδυασμό της Συμμαχίας για τον Βόλο με τον Νίκο Παπαπέτρο. Σε αυτόν αποφάσισα να συμμετέχω κι εγώ ως μια προσπάθεια να βγει η πόλη από το αδιέξοδο και τον κατήφορο. Μήπως καταφέρουμε να γίνει ο Βόλος η πόλη που αγαπάμε και όχι η πόλη από την οποία ψάχνουμε να φύγουμε.

*Ιφιγένεια Ηλιοπούλου

Επικουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Εκπαίδευση για την αειφορία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου