Μια συμβολική δράση οργάνωσαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και το Μουσείο εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου: 

"Στόλισαν ένα μικρό δενδράκι με διαφορετικό τρόπο. Αντί για στολίδια κρέμασαν μικρές ευχετήριες κάρτες στις οποίες τα παιδιά μετέφεραν μηνύματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως: μηνύματα για ειρήνη, για αποδοχή της διαφορετικότητας, για ένα πιάτο φαγητό για όλους, για τα δικαιώματα παιδιών και ανθρώπων, για την ελευθερία του λόγου και της σκέψης, για την δημοκρατία, την ευτυχία και τα όνειρά που δικαιούνται να κάνουν…

Η δράση οργανώθηκε στο πλαίσιο των σχεδίων δράσης και των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων: «Εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν», που μετέχουν τα τμήματα Α3 και Γ4 σε μια προσπάθεια καλλιέργειας αξιών, ενσυναίσθησης και ιστορικής μνήμης…. στο χώρο που κάποτε άνθρωποι έζησαν δύσκολες μέρες, δύσκολες γιορτές, μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, ταγμένοι σε έναν σκοπό.

Οι μαθητές του τμήματος Α3 μιλώντας από καρδιάς παρουσίασαν τον συμβολισμό της δράσης «Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ελπίδας, η γιορτή της πίστης, η γιορτή της μαγείας. Κάθε χρόνο ζεσταίνουμε τις καρδιές μας με το φως που στέλνει η μακρινή φάτνη, στολίζουμε την ψυχή μας με το μήνυμά της, στολίζουμε το δέντρο, το σύμβολο των Χριστουγέννων, και χαρίζουμε ευχές.

Εμείς οι μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, πιστοί στο πνεύμα των Χριστουγέννων, αφού στολίσαμε το δέντρο στο σπίτι μας και το δέντρο του σχολείου μας, ε, είναι καιρός να στολίσουμε σήμερα και το δέντρο στο μουσείο της αυλής μας, το δικό μας μουσείο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Τα στολίδια που φέραμε φέτος είναι ξεχωριστά. Είναι οι ευχές μας, ευχές βγαλμένες από την καρδιά μας και εμπνευσμένες από τον αγώνα όσων πέρασαν από εδώ και ονειρεύτηκαν και αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο. Τις ακουμπάμε στα κλαδιά του με την ελπίδα ότι θα γίνουν φλόγες και θα φωτίσουν τον καινούριο χρόνο».

Στη συνέχεια μαθητές του Γ4 και Α3 κρέμασαν ένα στολίδι «ευχή» και άναψαν τα φωτάκια του μικρού δένδρου, να φωτίζουν το Μουσείο της αυλής τους και της καρδιάς τους. Αμέσως μετά βγήκαν από το χώρο και κρέμασαν στα κάγκελα από μια ευχετήρια κάρτα, μεταφέροντας τις ευχές τους στους περαστικούς, όπως απαιτεί το πνεύμα των Χριστουγέννων, σκορπίζοντας χρώμα και νότα αισιοδοξίας

Οι εκπαιδευτικοί που οργάνωσαν τη δράση ήταν: Δεληζώνα Ζωή, Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΜΕΑΛ, Κανάκη Βικτωρία, Υποδιευθύντρια, Καρρά Αποστολία, εκπαιδευτικός και Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων ΜΕΑΛ, Κατσαβός Ιωάννης, εκπαιδευτικός, Χαχάμης Γιώργος, εκπαιδευτικός.

Παρευρέθηκε στην εκδήλωση και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας κ. Εμμανουήλ Κατερίνα η οποία συνεχάρη τα παιδιά και μετέφερε τις ευχές των μελών του Συλλόγου.

Ο υπεύθυνος του Μουσείου Ρεμπάμπης Βαγγέλης ευχήθηκε με τη σειρά του τα παιδιά και επαίνεσε τη δράση τους."