Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας και τους παρουσίασε το master plan που συνέταξε η ολλανδική εταιρεία HVA.

Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάντληση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ωστόσο θα πρέπει να γίνει ανάληψη ευθύνης από όλες τις πλευρές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προτού η ζημιά γίνει μη αναστρέψιμη. Επίσης τόνισε πως αυτή η συνάντηση θα είναι πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν. «Η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά», είπε.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στους αγρότες
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφωνούμε ότι απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει για να ενισχύσει τα εισοδήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

«Πολλά από τα αιτήματα είναι δίκαια και όσο είναι εφικτό τα ικανοποιούμε», υπογράμμισε και μίλησε για την επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης και την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες, λέγοντας ότι σκοπός του είναι να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή στα κονδύλια.

Αναφέρθηκε στο master plan για τη Θεσσαλία, αλλά και για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς το όριο του πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και πως σκοπός των κινητοποιήσεων ήταν να αναδείξουν τα προβλήματά τους κάνοντας λόγο για καταστροφική κατάσταση στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες. 

Τόνισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στη λίμνη Κάρλα και στη Θεσσαλία δεν θα καλλιεργηθούν και πως επιθυμούν να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πως οι συνέπειες στην οικονομία θα εμφανιστούν στο προσεχές μέλλον.

Φωτογραφίες: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

iefimerida.gr