Μηνυτήρια αναφοράστην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού για την εξακρίβωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων κατά την προεκλογική περίοδο του Β’ γύρου των Περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία, κατέθεσαν σήμερα Τρίτη οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κ.κ.  Γιάννης Σαρακιώτης, Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βασίλης Κόκκαλης Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι κ.κ. Κόκκαλης και Σαρακιώτης τονίζουν τα εξής: «Η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκη στην Λάρισα και στην Θεσσαλία, ενόψει του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είχε χωρίς καμία αμφιβολία, χαρακτήρα στήριξης του εκλεκτού του κυβερνώντος κόμματος, κ. Αγοραστού, κατά την οποία όλως προσχηματικά ανακοίνωσε «γενναία μέτρα στήριξης των πληγέντων της Θεσσαλίας».

Ήταν όμως μια εξόφθαλμη πολιτική εκτροπή, καθώς ο Υπουργός προκάλεσε ανερυθρίαστα συνθήκες εξαναγκασμού των πληγέντων, που σε λίγες ημέρες θα πήγαιναν στην κάλπη, ώστε να κατευθύνουν το εκλογικό τους φρόνημα επιλέγοντας τον κ. Αγοραστό, διότι, διαφορετικά, τους δήλωσε,  ότι θα υπήρχε καθυστέρηση και κωλύματα στην έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων.

Η κομματική στήριξη είναι αναφαίρετο δικαίωμα προς τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, όμως η κατάχρηση και η εκμετάλλευση της θεσμικής ιδιότητας του Υπουργού και η παραπλανητική εξάρτηση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και της Κεντρικής Διοίκησης στο ζήτημα της δίκαιης και έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων με το πρόσωπο του αιρετού Περιφερειάρχη, με σκοπό τον εξαναγκασμό της βούλησης του εκλογικού σώματος, συνιστά εκτός από πολιτική εκτροπή και ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Για το λόγο αυτό σήμερα, καταθέσαμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά, με αίτημα την διερεύνηση του αδικήματος της Εξαπάτησης εκλογέων, κατά συναυτουργία, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος».