Γράφει ο ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος, Δημοτικός Σύμβουλος / Αντιπρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής, Πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΔ Θεσσαλίας, Πρ.Αντιδήμαρχος


Με τις ομόφωνες αποφάσεις 43/8-7-2020 (Ε.ΠΟΙ.ΖΩ.) & 381/9-7- 2020 Ο.Ε.) υποβάλλαμε αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Δήμου Λαρισαίων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – ΤΠΣ» στο πλαίσιο της με Αρ. Πρωτ.: ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/55357/1334-11/6/2020 Πρόσκλησης.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους υπηρεσιακούς μας συνεργάτες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και ειδικά του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού για την άμεση ανταπόκριση και ουσιαστική συμβολή για την συγκρότηση μίας σοβαρής πρότασης και την κατάθεση αίτησης  τις πρώτες που κατατέθηκαν στην Ελλάδα.

Η νέα δημοτική αρχή (που ομοφώνησε στις ανωτέρω αποφάσεις) παραλαμβάνει ένα σημαντικό εργαλείο Στρατηγικού Σχεδιασμού για το Δήμο της επόμενης 15ετίας.     Αφού, με την συγκροτημένη πρόταση τέθηκαν σημαντικές προτεραιότητες παρεμβάσεων και δράσεων.

Οι προτεραιότητες που τέθηκαν ανά Δημοτική Ενότητα(χωρίς να αποκλείονται και άλλα ζητήματα) σύμφωνα με τα τιθέμενα από την πρόσκληση κριτήρια που αιτιολογούν το αίτημα για εκπόνηση ΤΠΣ είναι:

                ΔΕ Λάρισας

  • Περιοχή ΟΣΕ (αναπτυξιακός και επενδυτικός χαρακτήρας, ποιότητα ζωής σε μία περιοχή που από το ΓΠΣ είναι προσδιορισμένη ως «περιοχή ανάπλασης»
  • Πηνειός και παραπήνεια περιοχή (ζώνη προστασίας περιβάλλοντος, φυσικού και μνημείων, περιοχή Αμυγδαλέας “Θεσσαλικά Τέμπη”, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ήπιος αναπτυξιακός χαρακτήρας)
  • Εργατικές πολυκατοικίες Αιόλου (υποβαθμισμένη περιοχή, πολυιδιοκτησιακό, εντοπισμός ειδικών ομάδων πληθυσμού, Περιβαλλοντική προστασία βιοκλιματικής αποκατάστασης κελυφών και περιβάλλουσας, αναπτυξιακός χαρακτήρας, ποιότητα ζωής με εξωραϊσμό και ανάπλαση)
  • Ιστορικό Κέντρο Λάρισας (εστίαση στα νεώτερα κτίρια, περιβάλλουσα περιοχή του Α’ Αρχαίου Θεάτρου και διασύνδεση με το Β’ και το ποτάμι, αναπτυξιακός χαρακτήρας )
  • Νέα Σμύρνη (κοινωνικά χαρακτηριστικά, ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας, σε μία περιοχή που από το ΓΠΣ είναι προσδιορισμένη ως «περιοχή ανάπλασης»)
  • Επιχειρηματικό Πάρκο (με καταρχήν προτεινόμενη θέση την ένταξη στο σχέδιο πόλης της εκτός σχεδίου περιοχής που συμπεριλαμβάνει και το χώρο Στρατοπέδου Τζήμα και τα 8άρια Φιλιππούπολης , επενδυτικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας)
  • Χώρος αθλητισμού και νεολαίας (προτεινόμενη χωροθέτηση στη Δημοτική έκταση στα «Γκερένια», επενδυτικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας)
  • Τερψιθέα (οριοθέτηση των υφιστάμενων εντός της περιοχής υδατορεμάτων, Πολεοδόμηση)
  • Αβερώφιος ( Περιβαλλοντικός χαρακτήρας από άποψη φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, αναπτυξιακός χαρακτήρας)

                ΔΕ Γιάννουλης-Φαλάνης

  • Φαλάνη (Πολεοδόμηση)
  • Κονάκι Χαροκόπου ( Περιβαλλοντικός χαρακτήρας από άποψη φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, αναπτυξιακός χαρακτήρας)
  • Κτηνοτροφικό Πάρκο ( Περιβαλλοντικός χαρακτήρας , αναπτυξιακός και επενδυτικός χαρακτήρας, πολιτισμικά στοιχεία ιστορικής παραγωγικής διαδικασίας της περιοχής)
  • Γιάννουλη ( Αθλητικός Πυρήνας)

                ΔΕ  Κοιλάδας

  • Πολεοδομικές παρεμβάσεις, βελτίωση υποδομών με έμφαση στις άμεσες οικιστικές και αγροτικές περιοχές που γειτνιάζουν με τον καταυλισμό (κοινωνικά χαρακτηριστικά στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων των κατοίκων έναντι της αστυφιλίας, περιοχή υποδοχής προσφυγικών ροών)
  • Κτηνοτροφικό Πάρκο - ( διερεύνηση σκοπιμότητας, ωφελιμότητας, Περιβαλλοντικός χαρακτήρας , αναπτυξιακός και επενδυτικός χαρακτήρας.

                ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η όλη διαδικασία αξιολόγησης και ανάθεσης της μελέτης γίνεται με ευθύνη του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ.

Σχεδόν 4 χρόνια μετά η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποφάσισε την αποδοχή των Οικονομικών Προσφορών και των Συνολικών Βαθμολογιών των προσφορών των Προσφερόντων για τα τριάντα εννέα (39) Τμήματα του Διαγωνισμού για την εκπόνηση «ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ».

Επιπλέον, η Δ.Ε. του ΤΕΕ προχώρησε στην ανάδειξη ως προσωρινού Αναδόχου της σύμβασης.

Μεταξύ των Δήμων συγκαταλέγεται και ο Δήμος Λαρισαίων.

Είναι το Τμήμα 31: ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ (ΔΕ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, ΚΟΙΛΑΔΑΣ), συνολικής εκτιμώμενης αξίας € 720.530,99 (πλέον Φ.Π.Α. 24 %) [Συστημικός Αριθμός 198825], την Ένωση Οικονομικών Φορέων «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΤΡΙΓΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ- ΕΥΡΩΤΕΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΕ – ΛΙΟΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ – ΒΑΪΝΑΛΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ», Αριθμός Προσφοράς ΕΣΗΔΗΣ 302238, με Οικονομική Προσφορά 544.939,42 ευρώ (χωρίς Απρόβλεπτα και ΦΠΑ), με μέση τεκμαρτή έκπτωση 10,00% επί του συνόλου της προεκτιμώμενης αμοιβής της Υπηρεσίας και με συνολική βαθμολογία 85,12.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Δ.Ε. του ΤΕΕ αποφάσισε τη συνέχιση του διαγωνισμού με τη διαδικασία της κατακύρωσης και την αποστολή έγγραφης ειδοποίησης στην ως άνω Ένωση Οικονομικών Φορέων για την υποβολή των δικαιολογητικών των προσωρινών αναδόχων.

Σημειώνεται τέλος πως κατά της παρούσας απόφασης χωρεί προδικαστική προσφυγή, σύμφωνα με τα άρθρα 360 έως 372 του Ν.4412/2016, όπως ισχύει.