Μειωμένη φέτος είναι η παραγωγή μελιού στην χώρα μας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από την άλλη έχουμε εισαγωγές μελιών σε χαμηλές τιμές. Έλεγχοι δεν γίνονται στην αγορά, ενώ η οικονομική κρίση αναγκάζει τους καταναλωτές να στραφούν στο φτηνό μέλι αγνώστου ποιότητας και ταυτότητας.

Αυτό φέρνει «πίεση» προς τα κάτω στις τιμές παραγωγού και οι μελισσοκόμοι έχουν απώλεια εισοδήματος.

Στο μεταξύ πανελλαδική διαμαρτυρία μελισσοκόμων πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου), στα Φάρσαλα, με την συμμετοχή εκπροσώπων από 12 συλλόγους της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν στήριξη ώστε να συνεχίσουν να παράγουν ελληνικό μέλι, καθώς το κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει την τιμή πώλησης του προϊόντος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το πουλήσουν.

Ακόμα, διαμαρτύρονται ότι δεν έχει πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της η Πολιτεία, όσον αφορά οικονομικά και οργανωτικά θέματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο, τις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού από άλλες χώρες, το μητρώο και τα σχέδια βελτίωσης κ.ά.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με 150 μελισσοκόμους και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Έβρου, Σερρών, Χαλκιδικής Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Λαμίας, Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων και των Φαρσάλων. Οι μελισσοκόμοι παρέμειναν για περίπου μία ώρα, αποκλείοντας το κέντρο της πόλης και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτρος Σαρούδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, «δηλώσαμε την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους των Φαρσάλων. Δόθηκαν κάποιες προκαταβολές αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς μελισσοκόμους αλλά σε κάποιες περιοχές (π.χ. Κάρλας) δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις ζημίών.

Επίσης οι μελισσοκόμοι δεν θα συμπεριληφθούν στο μέτρο για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, όπως θα γίνει με τους κτηνοτρόφους. Μας είχαν αρχικά υποσχεθεί αλλά τελικά δεν έδωσαν κάποια ενίσχυση για την αγορά μελισσοτροφών. Πέρσι έγιναν κινητοποιήσεις στην Λάρισα. Αναμένεται να επαναληφθούν και φέτος αν δεν αλλάξει κάτι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο».

Παράλληλα, ο τοπικός Μελισσοκομικός Σύλλογος Φαρσάλων κατέθεσε τα παρακάτω αιτήματα, τα οποία θα προστεθούν σε αυτά των συναδέλφων τους:

1) Άμεση βοήθεια όλων των μελισσοκόμων για την μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικής αλλαγής

2) Ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας ως επάγγελμα λειτούργημα για την επικονίαση που κάνουμε και επιβράβευση ανά μελίσσι

3) Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε ενδεχόμενο χαλαζόπτωσης, ξηρασίας και άλλων φαινομένων που επηρεάζουν την παραγωγή

4) Βιβλιάριο μελισσοκομίας και μητρώο από 1 μελισσοσμήνος

5) Έλεγχος εισαγωγών μελιών με το παράδειγμα των κτηνοτρόφων εισροών εκροών. Όπως και έλεγχος λιμανιών και από τα σύνορα

6) Πληρωμή από τους εμπόρους όπως των ευπαθών προϊόντων

7) Οι πλημμυροπαθείς να λάβουν 84 ευρώ/κυψέλη, όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός στην περιφέρεια κατά την συνάντησή τους.

8) Ότι ισχύει για τους κτηνοτρόφους τα ίδια να ισχύουν και για την μελισσοκομία: ζωοτροφές, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, σχέδια βελτίωσης και άλλα.

Σταύρος Παϊσιάδης - agrotypos.gr