Μέγα θέμα στη βιομηχανική παραγωγή της Λάρισας προέκυψε από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, ενώ όλοι κρατούν την ανάσα τους μέχρι να δουν τι θα φέρει η νέα βροχόπτωση που αναμένεται από σήμερα Δευτέρα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός καταγράφει τουλάχιστον 18 βιομηχανίες στο νομό να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μετά τις πλημμύρες, ενώ παραμένει άγνωστος ο χρόνος επαναλειτουργίας τους.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, σε κάποιες από αυτές το αδιέξοδο είναι μεγάλο καθώς τα νερά δεν έχουν απομακρυνθεί και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αποτίμηση των ζημιών. Στις υπόλοιπες ο απολογισμός είναι απογοητευτικός. Έχουν καταστραφεί γραμμές παραγωγής, αποθήκες με προϊόντα, υλικά συσκευασίας, ηλεκτρικός και ψηφιακός εξοπλισμός, αλλά και δίκτυα όλων των ειδών.

Οι περισσότερες μονάδες είναι επαρκώς ασφαλισμένες και, αν τα συμβόλαια είναι ξεκάθαρα, οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν αμέσως, κάτι που ήδη συμβαίνει. 

Δεν αρκούν όμως τα λεφτά για να επανέλθει στην προτεραία κατάσταση ένα εργοστάσιο. Απαιτείται κόπος πολύς, από εγχώριες δυνάμεις και εξωτερικά συνεργεία με ειδίκευση στις καταστροφές του είδους. Η παραγωγή σιγά σιγά επανέρχεται αλλά για την τελική αποκατάσταση των εγκαταστάσεων απαιτούνται μήνες, καθώς δεν λείπουν οι περιπτώσεις στις οποίες κάποια ανταλλακτικά από το εξωτερικό αργούν να έρθουν. 

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του λόφου, όπου οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι πενιχρές, φαινόμενο που συναντάμε συνήθως σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Εκεί όλοι στρέφονται στην κρατική αρωγή η οποία θα καλύψει ένα μέρος των απωλειών, και ο θεός βοηθός.

Το κράτος αποτιμά τον εξοπλισμό στη λογιστική του αξία και η αποζημίωση που δίνεται είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος αντικατάστασης.

Η ζημιά που προκάλεσαν τα νερά στη βιομηχανική κοινότητα της Λάρισας είναι πολύ μεγάλη, με σοβαρό αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και στο θεσσαλικό ΑΕΠ.

Ας ευχηθούμε το κακό να σταματήσει εδώ.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr