Τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου του Βένετο, Roberto Ciambetti, επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Μέγαρο Ferro-Fini της Βενετίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Τάχος.

Πολλά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της μακράς και εγκάρδιας συνομιλίας, η Βιώσιμη  Αστική Κινητικότητα, η ανάπτυξη της εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια στην ποδηλασία, ο αντίκτυπος του τουρισμού στις πόλεις κ.α.

Η Λάρισα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Θεσσαλίας και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη.

«Η Λάρισα υπήρξε ο πρωταγωνιστής μιας πραγματικής επανάστασης όσον αφορά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα: από μια πόλη με τεράστια κίνηση αυτοκινήτων, σταδιακά μετατρέπεται σε πρωταθλήτρια της χρήσης του ποδηλάτου για μεσαίες και μικρές αποστάσεις. Στο ιστορικό της κέντρο έχουν δημιουργηθεί ποδηλατόδρομοι μήκους 40 χιλιομέτρων και έχουν γίνει άλματα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα πάνω στην ποδηλατική οδική ασφάλεια.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μέσω της διάχυσης της ευαισθητοποίησης τόσο σε επίπεδο μεταφοράς όσο και σε επίπεδο περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί αλλαγή στις συνήθειες των πολιτών», τόνισε ο κ. Τάχος.

«Το Veneto έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχέδιο για την Ποδηλατική Κινητικότητα που κινείται προς την κατεύθυνση της ολιστικής βιώσιμης κινητικότητας σε συνεργασία με άλλα μέσα μεταφοράς και αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία ολόκληρου του Περιφερειακού Σχεδίου Μεταφορών.

Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη στην Ιταλία σε αριθμό τουριστών και αυτό το στοιχείο αναμφίβολα αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σημείο στην ανάπτυξη ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων προσανατολισμένων στην ‘’αργή’’  κινητικότητα, η οποία  επιτρέπει στους τουρίστες να απολαύσουν τις περιοχές με διαφορετικό τρόπο» τόνισε ο Κος Ciambetti.

«Η εκπαίδευση σε δύο τροχούς δεν έχει επιπτώσεις μόνο όσον αφορά την κινητικότητα και τον τουρισμό, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Αφενός, σκέφτομαι τα έργα που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κοινωνικό – Υγεονομική Τοπική Μονάδα Υγείας της πόλης της Vicenza για να ενθαρρύνει τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο καθημερινά, με θετικά αποτελέσματα για την ψυχοσωματική υγεία, και αφετέρου, το γεγονός ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τον περιορισμό της  χρήσης του αυτοκινήτου υπέρ του ποδηλάτου για το περιβάλλον είναι αναμφισβήτητα.

Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τέτοια αρμονία με μια περιοχή της Ελλάδας που μοιάζει πολύ ως προς τα γεωκλιματικά χαρακτηριστικά με την κοιλάδα του Πάδου και  έχει παρόμοια  προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα. Επιπλέον,π ρόκειται για  ένα θέμα πολύ επίκαιρο, δεδομένης της πρόσφατης συζήτησης για την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία συνέχισε ο Πρόεδρος.

Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη βούλησή τους να ξεκινήσουν μια αποτελεσματική συνεργασία με αφετηρία την κοινή ευαισθησία για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.