Κάλεσμα ενότητας, ουσιαστικής συμμετοχής και ενεργοποίησης προς όλους τους δημότες απηύθυνε ο νέος Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, από το βήμα ομιλίας, στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής.

«Πρωταγωνιστές στην προσπάθειά μας είστε εσείς, οι δημότες. Σας καλώ όλες και όλους να δουλέψουμε μαζί για την πόλη μας και τον Δήμο. Να συνεργαστούμε, να δεσμευτούμε σε κοινές αξίες, να συνυπάρξουμε και να συστρατευτούμε, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα δημιουργώντας την πόλη και τον Δήμο του μέλλοντος. Να κάνουμε τη Λάρισα σπουδαία ξανά!», σημείωσε.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας, ο νέος Δήμαρχος Λαρισαίων έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τη διοίκηση του Δήμου, αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που φιλοδοξεί να αναπτύξει με τους πολίτες.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα αφετηρία. Σήμερα, επιβεβαιώνουμε ενώπιόν σας τη δέσμευσή μας. Είναι για μένα στιγμή ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Λάρισας, απέναντι στους πολίτες του Δήμου μας. Γιατί ευθύνη είναι η έκφραση της εμπιστοσύνης τους και ταυτόχρονα υποχρέωση δική μου και ολόκληρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου να σταθούμε στο πλευρό σας, να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας, να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω για μια πόλη, για έναν δήμο καλύτερο.

Οι εκλογές τελείωσαν. Και τα προβλήματα απαιτούν λύσεις, και όλοι εσείς, οι πολίτες της Λάρισας θέλετε έργα, αποφασιστικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελέσματα. Εσείς μας δώσατε την εντολή να είμαστε εδώ. Και για αυτό λογοδοτούμε σε σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μαμάκος.

Όλων των Λαρισαίων

«Είμαστε η Δημοτική Αρχή όλων των Λαρισαίων. Υπάρχουν σαφέστατα διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και αναγνώσεις, αλλά αυτές δεν πρέπει να είναι αφορμή συγκρούσεων αλλά αφορμή για γόνιμη και πολυεπίπεδη προσέγγιση της φύσης των προβλημάτων και των δυσκολιών τους.

Προσθετική και συλλογική οφείλει να είναι η προσπάθεια. Να χτίζουμε πρέπει και να διορθώνουμε. Όχι να γκρεμίζουμε. Να ενώνουμε πρέπει, όχι να χωρίζουμε. Να υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του. Για το συλλογικό είμαστε εδώ, όχι το ατομικό. Γιατί στον πυρήνα της Δημοκρατίας βρίσκεται η σύγκλιση, η συναίνεση, η μετριοπάθεια και το μέτρο. Μαζί! Αυτό είναι το κλειδί!», υπογράμμισε.

Επτά σημαντικές λέξεις

Δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα στον Δήμο, ο νέος Δήμαρχος Λαρισαίων έκανε λόγο για επτά σημαντικές λέξεις, υπογραμμίζοντας πως «κύτταρο» αυτής της προσπάθειας είναι ο πολίτης:

-Ανοιχτές διαδικασίες, στη λήψη των αποφάσεων ώστε να απηχούν στο μέτρο του δυνατού τη βούληση των περισσοτέρων,

-Αποφάσεις που πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες ώστε να υπηρετούν το κοινό καλό

-Που πρέπει, τέλος, να είναι ρεαλιστικές και να οδηγούν στην βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.

-Η υλοποίηση όλων όσων θα αλλάξουν την ζωή μας δεν γίνονται μόνο από την Δημοτική Αρχή! Χρειαζόμαστε και την έμπρακτη συμβολή όλων σας, των δημοτών, ώστε να είστε οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μια Λάρισα που θα είναι σπουδαία ξανά!

Συμμαχία-συμμετοχή-ενεργοποίηση

«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε μια συμμαχία με τους πολίτες. Θέλουμε ουσιαστική συμμετοχή. Θέλουμε ενεργοποίηση και ρόλο. Θέλουμε να μιλούν, να προτείνουν, να παρεμβαίνουν, να νοιάζονται για τη γειτονιά, την πόλη, το χωριό τους. Να δώσουμε δηλαδή φωνή και βήμα στις λύσεις που εκφράζουμε όλοι εμείς οι πολίτες του Δήμου στην καθημερινότητά μας.

Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω πως όταν δώσεις αξία στους ανθρώπους μπορούν να κάνουν θαύματα. Όταν τους εμπνεύσεις, ότι το έργο ή το λειτούργημά τους μπορεί να αλλάξει την ζωή όλων μας, θα του προσδώσουν και οι ίδιοι μεγαλύτερη αξία.

Με λίγα λόγια, όταν έχεις τη δύναμη να δείξεις εμπιστοσύνη στους ανθρώπους γύρω σου, δεν υπάρχει τέλος στην εμπιστοσύνη που θα εισπράξεις», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Μαμάκος.

Δεσμευτικό πλαίσιο διαχείρισης

Ο νέος Δήμαρχος Λαρισαίων έκανε λόγο για δεσμευτικό πλαίσιο διαχείρισης των κοινών:

1.Αξιόπιστη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του Δήμου

2.Δημόσιος προγραμματισμός δράσεων και μέτρων που αποτελούν προτεραιότητα

3.Λογοδοσία και αξιολόγηση δράσεων παντού

4.Απόλυτη διαφάνεια, ώστε ο καθένας να γνωρίζει και να κρίνει τις επιλογές μας.

Νέος δήμος, νέα προγραμματική περίοδος

Ο κ. Μαμάκος μίλησε για την κατάρτιση ενός προγράμματος έργων και παρεμβάσεων υλοποιήσιμων, ευέλικτων, με απορρόφηση χρημάτων και σχεδιασμό μιας νέας προγραμματικής περιόδου, δεσμεύσεις που αναμένεται να αναλυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα:

«Κάθε απόφασή μας και κάθε δράση μας σκοπεύει στην κατάκτηση ενός Δήμου συγκροτημένου, δυνατού, σύγχρονου και αποτελεσματικού.

-Ενός Δήμου που αποτελείται και από την πόλη και από τα χωριά του και από το κέντρο και από την περιφέρειά του αλλά κινείται ενιαία, χωρίς διακρίσεις για τους ανθρώπους του και τις περιοχές του.

-Ενός Δήμου με βελτιωμένη την καθημερινότητα είτε αυτό αφορά στην καθαριότητα, στο τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, τη στάθμευση, την προσβασιμότητα.

-Ενός Δήμου σύγχρονου, ανθεκτικού, θωρακισμένου έναντι των συγχρόνων προκλήσεων όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής.

-Προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αποκατάσταση των πολιτών που επλήγησαν στις πρόσφατες καταστροφές.

-Ενός Δήμου πραγματικά εξωστρεφή, που δεν μπορεί να είναι ακόλουθος των άλλων πόλεων της Θεσσαλίας, αλλά πρωτοπόρος.

-Ενός Δήμου με συγκεκριμένες απαντήσεις για τον στόχο αλλά και τον τρόπο ανάπτυξης του.

-Ενός Δήμου δίκαιου στις χρεώσεις, αλλά και στις παροχές.

-Ενός Δήμου που θα προσελκύει επενδύσεις.

-Ενός Δήμου που δεν αφήνει κανέναν και καμία γειτονιά πίσω. Με κοινωνικές δομές, με συγκροτημένες πολιτικές αλληλεγγύης, με φροντίδα για τις ευάλωτες ομάδες.