Το Γενικό Λύκειο Τυρνάβου συμμετείχε στην Ημερίδα EUROSCOLA στο Στρασβούργο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος « Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Για τον σκοπό αυτό ταξίδεψε στο Στρασβούργο μαζί με την αντίστοιχη ομάδα του Γενικού Λυκείου Παλαμά.

Στο πρόγραμμα Euroscola συμμετέχουν μαθητές από όλη την Ευρώπη αποκτώντας πρακτική εμπειρία της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το πρόγραμμα Euroscola θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1990, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές/μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν σε άσκηση προσομοίωσης σχετικά με τις εργασίες των ευρωβουλευτών.

Στο Euroscola της 1ης Μαρτίου 2024 με θέμα ‘Προστατεύοντας τη Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην Ευρώπη’ συμμετείχαν 39 χώρες με 1.140 μαθητές.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας προβλήθηκε χαιρετιστήριο βίντεο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, όπου τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές και ακολούθησε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Jan-Christoph Oetjen, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι μαθητές γύρω φλέγοντα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Caiola συζήτησε με τους νεαρούς συμμετέχοντες για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας οι μαθητές πήραν μέρος σε debate για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έλαβαν μέρος σε ψηφοφορίες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη του Στρασβούργου με τον Καθεδρικό Ναό και την περιοχή Petit France και να περιηγηθούν στην περιοχή της Αλσατίας (Colmar, Riquewihr). Ακόμα επισκέφτηκαν την Χαϊδελβέργη και στον δρόμο της επιστροφής ξεναγήθηκαν στο Baden Baden.

Οι μαθητές του ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ που συμμετείχαν στο Euroscola

Ζαμπακίκα Θεοδώρα

Καραμουσλή Στυλλιανή

Μπαλιάφα Βασιλική

Νάκα Στυλιανή

Τεγούση Κωνσταντίνα Ιωάννα

Γκόβαρη Χρυσούλα

Αρλέτου Σωτηρία

Φώτος Νικόλαος

Νάκας Νικόλαος

Μπουκουβάλας Αναστάσιος

Την ομάδα του ΓΕΛ Τυρνάβου συνόδευσε η εκπαιδευτικός, Ιωαννίδου Ελένη .