Είχε χιόνι φέτος τα Χριστούγεννα η πίστα στο Περτούλι Τρικάλων, το χιονοδρομικό υποδέχτηκε κόσμο. Ελάχιστη η χιονόπτωση στο Πήλιο, ενώ τις προσεχείς ημέρες ο καιρός προβλέπεται ήπιος. Ίσως η Πρωτοχρονιά επιφυλάσσει εκπλήξεις, είναι νωρίς όμως ακόμα για ασφαλή πρόβλεψη.

Η έλλειψη χιονιού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους στον κλάδο καθώς τα χιονισμένα βουνά στον χάρτη της Ευρώπης σβήνονται.

Η μείωση της χιονοκάλυψης είναι ιδιαίτερα δραστική στα υψόμετρα κάτω των 1.700 μέτρων, τονίζουν οι ειδικοί, ωθώντας τους χιονοδρομείς σε θέρετρα που βρίσκονται σε ψηλότερα βουνά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, τα επόμενα χρόνια το 53% των ευρωπαϊκών χειμερινών θέρετρων είναι πιθανό να υποφέρουν από χαμηλή χιονοκάλυψη αν συνεχιστούν οι τωρινές αυξητικές τάσεις των θερμοκρασιών.

Με βάση το σενάριο ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες, τα μισά από τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης απειλούνται με κλείσιμο, καταλήγει η έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη δείχνουν ότι ο πλανήτης μας θα ξεπεράσει το όριο της υπερθέρμανσης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 10 έως 15 χρόνια και ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς αν δεν μειωθούν οι εκπομπές σημαντικά.

Σε μια προσπάθεια να αντεπεξελθουν στις νέες συνθήκες, μια λύση στην οποία στρέφονται τα χιονοδρομικά κέντρα είναι τα κανόνια τεχνητής χιονόπτωσης.

Πρόκειται για τεχνητό χιόνι που κατασκευάζεται συνδυάζοντας μεγάλους όγκους νερού και υψηλή πίεση αέρα. Τα κανόνια μετατρέπουν το νερό και τον συμπιεσμένο αέρα σε κρυστάλλους χιονιού, εφόσον το επιτρέπουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, και σκεπάζουν τις βουνοπλαγιές.

Όμως, και εδώ αντιμετωπίζονται δυσκολίες. Τα κανόνια θεωρούνται ενεργοβόρα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερους ρύπους, ενώ οι απαιτήσεις για νερό είναι πολύ υψηλές, απαιτώντας άντληση από γύρω λίμνες και ποτάμια.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr