Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, για το ζήτημα της κατάργησης του Νομικού Προσώπου του ΔΩΛ, συμμετείχε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Κατά την παρέμβασή της, μάλιστα, τόνισε τα εξής:

«Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σε πείσμα όλων όσοι εισηγούνται τους απαράδεκτους κυβερνητικούς ‘’πειραματισμούς’’ ή περιφέρουν τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, ως ένδειξη τάχα ‘’επιτυχίας’’, αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης μας και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με το ισχύον καθεστώς.

Ενός αυτόνομου, αυτοτελούς και ανεξάρτητου οργανισμού και όχι ως ακόμη μία ‘’δημοτική υπηρεσία’’, αφού το έργο του δεν μπορεί να υπηρετηθεί από έναν τέτοιο τρόπο λειτουργίας.

Πρόσφατα, κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να κάνουν ‘’το άσπρο, μαύρο’’, διατεινόμενοι πως η ενσωμάτωση του ΔΩΛ στις δημοτικές δομές ‘’εγγυάται την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την αρτιότερη οικονομική διαχείρισή του’’.

Οι προσεκτικά –σχεδόν επικοινωνιακά- επιλεγμένες και διατυπωμένες λέξεις των υπουργών, ωστόσο, είναι προσβλητικές, γιατί καμία αναφορά δεν κάνουν στην ιστορική συνεισφορά του ΔΩΛ στην πολιτιστική παράδοση της Λάρισας και αναπόφευκτα μας κάνουν όλους και όλες να αισθανόμαστε την επιχειρούμενη κοροϊδία.

Τα αυτονόητα ΟΧΙ που τόσο το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε στη Βουλή, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ή το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων –στη σημερινή του συνεδρίαση- ή οι άλλοι τοπικοί φορείς, οι οποίοι βροντοφώναξαν με όλα τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτουν, ειδικές συνεδριάσεις, ομόφωνες αποφάσεις, υπογραφές σχετικών Ψηφισμάτων κ.α., φαίνεται ότι, δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν την αρχική, άδικη, όσο και αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης.

Αυτή όμως είναι η κυβερνητική λογική, αυτή είναι η κυβερνητική πρακτική: ‘’αποφασίζει και διατάζει’’ την υποχρεωτική αυτοδίκαιη κατάργηση των εκατοντάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Δήμων, χωρίς καμία αιτιολόγηση, χωρίς καμία ποιοτική αξιολόγηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δικαιολογημένα ‘’φοβούνται όλα αυτά, που θα γίνουν γι’ αυτές, χωρίς αυτές’’.

Πριν λίγες ημέρες ανέλαβα την πρωτοβουλία να διενεργηθεί συλλογή υπογραφών σε σχετικό Ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, στην Υπουργό Εσωτερικών και στον Αναπληρωτή Υπουργό της, προκειμένου να λειτουργήσει ως ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, στην οποία εναντιώνεται ολόκληρη η πόλη.

Ακόμη και μετά από αυτό, δεν φάνηκε ‘’να ιδρώνει το αυτί’’ κανενός…

Πρέπει όλοι οι ‘’ιθύνοντες’’, ωστόσο, να καταλάβουν πως το ΔΩΛ αποτελεί κομμάτι της ψυχής της πόλης μας και ότι η διοικητική συνέχειά του αποτελεί απαρέγκλιτο λόγο συνέχισης του συλλογικού αγώνα μας, των ενεργών νέων πολιτών της Λάρισας –που συνεδριάζουν σήμερα- συμπεριλαμβανομένων.

Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, μέχρι να πάψουν τις υποκρισίες και τις υπεκφυγές και να σεβαστούν τις ανάγκες των πολιτών της Λάρισας για έναν δομικό οργανισμό που αφορά τη ζωή και τον πολιτισμό τους, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, όπως το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Τώρα είμαι ακόμη πιο αισιόδοξη, διότι στην υπόθεση κατάργησης του ΔΩΛ, τα νέα παιδιά της πόλης μπαίνουν μπροστά. Και είναι βέβαιο, ότι αυτός ο αγώνας αποκτά και ένα ιδιαίτερο ηθικό πρόσημο, καθώς αφορά το μέλλον , που δανειστήκαμε από τα παιδιά μας ».