Mε δημόσια παρέμβασή της η Γραμ. της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, καταγγέλλει την εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση του σεισμόπληκτου Δαμασίου, οι κάτοικοι του οποίου θα κάνουν Χριστούγεννα για τρίτη χρονιά στα κοντέινερ, επισημαίνοντας τα εξής:

«Είναι ‘’ξεχασμένοι’’ για δυόμισι σχεδόν χρόνια οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Δαμασίου από την κυβέρνηση. Για δυόμισι σχεδόν χρόνια άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί ηλικιωμένοι, πολλοί με προβλήματα υγείας, συνεχίζουν να ζουν σε containers, ‘’πρόσφυγες’’ στην ίδια τους την πατρίδα.

Τι και αν καταθέτουμε ερωτήσεις στη Βουλή –η τελευταία στις αρχές Δεκεμβρίου- τι και αν καλούμε από το βήμα της Ολομέλειας τους αρμόδιους υπουργούς, να ανασκουμπωθούν και να βρουν λύση στα προβλήματά τους;

Για την κυβέρνηση, μόλις φύγουν οι κάμερες, μόλις μετατοπιστεί η δημοσιότητα, μόλις τα επικοινωνιακά τους επιτελεία στραφούν σε κάποια άλλη πτυχή της καθημερινότητας, το πρόβλημα ‘’παύει να υπάρχει’’.

Και ο σεισμός των 6,3 βαθμών ρίχτερ που κατέστρεψε το Δαμάσι το 2021, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλον τον Τύρναβο και εξαφάνισε κάθε ελπίδα από τους κατοίκους του είναι ‘’παλιό νέο’’, για τους ανθρώπους με τα κοστούμια και τις ισχυρές θέσεις εξουσίας που μονότονα απαντούν πως …έχουν δοθεί «προκαταβολές».

Λες και μια «προκαταβολή» επαρκεί, για να αναπληρώσει τους χαμένους κόπους μιας ζωής.

Τα προβλήματα, ωστόσο, των Ανθρώπων του Τόπου μας δεν μετατοπίζονται μαζί με τις κάμερες – επιτείνονται μάλιστα μετά και την λαίλαπα των Daniel και Elias.

Τα προβλήματα των Δαμασιωτών για τρίτα συνεχή Χριστούγεννα είναι εδώ και μας θυμίζουν αυτές τις άγιες ημέρες, ότι ένα ζεστό σπίτι, ένα στέρεο παρόν και ένα λίγο πιο αισιόδοξο μέλλον, δεν είναι δεδομένα για όλους και όλες .

Οι δεκάδες οικογένειες του χωριού που ακόμη περιμένουν την οικιστική τους αποκατάσταση, δεν θα κάνουν και φέτος γιορτές, όπως τουλάχιστον τις εννοούμε όλοι οι υπόλοιποι.

Για δεκάδες οικογένειες, οι τοίχοι του σπιτιού τους θα είναι πάλι από τσίγκο, τα όνειρά τους θα τα στεγάσουν πάλι τσίγκινες σκεπές, οι φλόγες στα τζάκια και τις σόμπες δεν θα ανάψουν και φέτος και καμία λάμψη και θαλπωρή δεν θα προσφέρουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι γιρλάντες από φωτάκια.

Από την πλευρά μας, δεν σταματούμε για τρίτα συνεχή Χριστούγεννα ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ -με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο- να κάνει ΌΛΑ ΟΣΑ ΟΦΕΙΛΕΙ για την άμεση αποκατάσταση των αστέγων του Δαμασίου, σε μια μόνιμη βάση και εωσότου ολοκληρωθεί οριστικά η αποκατάσταση των κατοικιών τους, να δημιουργήσει ένα μηχανισμό άμεσης ανταπόκρισης , να χορηγηθούν τα χρήματα για τα σπίτια που γκρεμίστηκαν, να σταματήσει ο εμπαιγμός για τις προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων από τις τράπεζες

Επιτέλους, να σταματήσει η ΝΤΡΟΠΗ αυτή !

Είναι στοιχειώδες καθήκον όλων μας, γιατί τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη γιορτή, μόνο όταν και ο τελευταίος συμπατριώτης μας, μπορεί να τα γιορτάσει με αξιοπρέπεια.

Μια αξιοπρέπεια που πρωτίστως η κυβέρνηση οφείλει και έχει τα μέσα να αποδώσει στους Ανθρώπους του Δαμασίου, όταν πάψει επιτέλους να σκέφτεται με όρους ‘’προτεραιοτήτων’’, ‘’παλιών κρίσεων’’, ‘’ξεχασμένων’’ προβλημάτων και ‘’κανονικότητας’’ για όλους τους άλλους εκτός από αυτούς που πρώτοι την έχουν ανάγκη…»