Συνάντηση κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, του Τομεάρχη Υγείας και βουλευτών του Κινήματος πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και δομές που θίγονται από το αναμενόμενο προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας.

Όπως τόνισαν τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Ιωάννης Βυθούλκας, όσο και ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Σταθακιός, η υποτιθέμενη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης δεν βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση, αφού δε μεριμνά καθόλου για την κατάσταση των τελευταίων χρόνων, η οποία γίνεται ολοένα και χειρότερη με το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για την θεσμική ενδυνάμωσή τους.

Η δε αντικατάσταση και σάρωσή τους, σύμφωνα με το επερχόμενο σχέδιο νόμου από έναν ‘’υδροκέφαλο’’ συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό οργανισμό, πλήρως αποκομμένο από τις τοπικές κοινωνίες και καθολικά ελεγχόμενο από την Κυβέρνηση, πρόκειται να δημιουργήσει εκρηκτικές ανακατατάξεις και σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας. Παράλληλα, οι αντιπρόσωποι του Σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης τόνισαν πως η επικείμενη κυβερνητική πολιτική θα συρρικνώσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πολύπαθου, όσο και κομβικού, αυτού τομέα.

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν πως το επικείμενο νομοσχέδιο της ΝΔ θα αφήσει τα κέντρα πρόληψης ‘’μετέωρα’’ και χωρίς καμία νομοθετική κάλυψη, ενώ παράλληλα στηλίτευσαν το γεγονός σε βάθος χρόνου δεν προβλέπεται καμία δημόσια χρηματοδότηση τους. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε κατηγορηματικά‘’επιβεβαιώνεται πλέον με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το χειρότερο σενάριο αναφορικά με το εργασιακό μέλλον των απασχολουμένων’’.

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύθηκε ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα επιληφθούν όλων των ζητημάτων

που τέθηκαν, σε επίπεδο τόσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και με τη στάση τους κατά την σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αφού η συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων των κέντρων πρόληψης είναι δεδομένη.

Παράλληλα, η Γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Λάρισας τόνισε:

«Και σήμερα, από τη Βουλή, απευθύνουμε αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, όπως και κάθε αποδέκτη, πως τα Κέντρα Πρόληψης επιτελούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και πως καμία ‘’ψευδο-μεταρρύθμιση’’ δεν επιτρέπεται να υποβαθμίσει το έργο και την προσφορά τους στη δημόσια ψυχική υγεία. Ο υπερσυγκεντρωτισμός, όσο και ο ασφυκτικός έλεγχος των Κέντρων Πρόληψης, που προβλέπει η δρομολογούμενη κυβερνητική πολιτική, είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσει σε βάρος της ουσιαστικής πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με ολέθριες συνέπειες για τους χρήστες, τις οικογένειές τους, αλλά και τους εργαζομένους στα Κέντρα. Και βέβαια, δεν ‘’κλείνουμε τα μάτια’’ στην συνηθισμένη, όσο και πάγια, τακτική της ΝΔ να εμφανίζει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις την ‘’ιδιωτική πρωτοβουλία’’ ως ‘’πανάκεια’’ για τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ακυρώνοντας όμως στην πράξη το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Αυτονόητα, απέναντι σε όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να σταθεί αμέτοχο. Όλα τα Κέντρα Πρόληψης, αλλά και ειδικά, το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας έχουν συνεισφέρει πάρα πολλά στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων και οι δράσεις τους δεν χρειάζονται διαπιστευτήρια στις τοπικές κοινωνίες. Η κάθε είδους στήριξή μας στους εργαζομένους, για την ανατροπή της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της πρόληψης των εξαρτήσεων, είναι δεδομένη».