«Για άλλη μια φορά, μια τόσο σημαντική ρύθμιση για την Ενεργειακή Πολιτική της χώρας, έρχεται με τροπολογία τελευταίας στιγμής, σε άσχετο νομοσχέδιο, χωρίς να υπάρχει καμία συζήτηση, ενώ σκοπίμως είστε χαώδεις και ασαφείς με την ενεργειακή πριμοδότηση των αγροτών που πάλι χρησιμοποιείτε για να ενισχύσετε συμφέροντα παρόχων» τόνισε στη Βουλή η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, απευθυνόμενη στην Κυβέρνηση και σχολιάζοντας την τροπολογία που έφερε για να ρυθμίσει το θέμα.

Η Γραμματέας της ΚΟ, συνεχίζοντας την τοποθέτησή της, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση εμφανίζει τη θεωρητικά χαμηλή την τιμή που θα λάβουν οι αγρότες και που κατά το υπουργείο θα κυμαίνεται από 9,3 – 11 λεπτά /kwh. Το πρώτο παράδοξο είναι ότι οι πιο ευάλωτοι αγρότες, δηλαδή αυτοί που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πληρώσουν περισσότερα. Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι αυτή η τιμή είναι ήδη σήμερα ακριβή και έχει ξεπεραστεί από την αγορά».

Παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Σκυλακάκη, η κ .Λιακούλη έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν από την Κυβέρνηση, όπως πχ γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε το διαγωνισμό για εξασφάλιση διμερών συμβάσεων μεταξύ των έργων που έχουν ήδη οριστική προσφορά σύνδεσης, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι τιμές που θα κατοχυρώνονταν θα ήταν της τάξεως των 5 λεπτών / kwh και οι αγρότες θα είχαν πραγματικά μεγάλο όφελος.

«Αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα, οι επιλογές της κυβέρνησης αντί να ωφελούν, να παγιδεύουν τους αγρότες σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν με τη δική μας πρόταση» τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «υπάρχει και η δεξαμενή των Φ/Β Σταθμών που έχουν ήδη συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης και έχουν λάβει διετή αναστολή προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν σε σύναψη διμερών συμβολαίων και οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα 6,5 – 7 λεπτά» .

«Γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει ούτε αυτά τα έργα προκειμένου να συναφθούν τα PPA αγροτών και επιχειρήσεων; Τι το διαφορετικό θα έχουν αυτοί οι νέοι Φ/Β σταθμοί που θέλει να αδειοδοτήσει η κυβέρνηση; Είναι σαφές ότι η παντελής απουσία σοβαρού ενεργειακού σχεδιασμού, οδηγεί στο να πετάμε από το παράθυρο ουσιαστικά φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ γιατί δεν μπορεί να απορροφηθεί..».

Η Γραμματέας της ΚΟ κατέληξε τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, εκτός από εκκωφαντική παραδοχή του λάθος σχεδιασμού, συνιστά και μια νέα προσπάθεια προσυμφωνημένου διαμοιρασμού της ενεργειακής αγοράς, τόσο σε ότι αφορά τον ενεργειακό χώρο όσο και την κατανάλωση.

Τέλος , σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στο νέο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση διαδικασιών, η κ. Λιακούλη τόνισε ότι «η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι κατά κοινή ομολογία, πολύ αργή. Η ταχύτητα και η ποιότητα της απονομής Δικαιοσύνης συνδέονται τόσο με την ασφάλεια δικαίου, πολιτών και επιχειρήσεων, όσο και με τη συνολική ποιότητα του επιχειρηματικού, και κοινωνικού, περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το έτος 2019 έχει εισηγηθεί πλήθος νομοσχεδίων με εξαγγελλόμενο διαρκώς στόχο την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο με την επιβολή οριζοντίων μέτρων φορολόγησης του εισοδήματος των δικηγόρων και την εισαγωγή τεκμηρίων άφησε ανέγγιχτη τη μεγάλη φοροδιαφυγή και οδηγεί στην περιθωριοποίηση τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων με χαμηλό εισόδημα.

Το παρόν νομοσχέδιο δεν συνιστά νομοθετική πρωτοβουλία, με μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα. Πρόκειται για δέσμη ρυθμίσεων με περιεχόμενο τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης και στόχο τον κατευνασμό του δικηγορικού σώματος μετά από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι πάλι διευθετικό, λίγο και μικρό. Είναι η «κοντή» ματιά αυτής της Κυβέρνησης του «βλέποντας και κάνοντας», που είναι πλέον βέβαιο ότι δυστυχώς δεν μπορεί να μας πάει πουθενά…»