Στην ετήσια κοπή πίτας για το νέο έτος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών Λάρισας παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Μήλη, Πρόεδρο της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν μηχανικοί, φίλοι και μέλη της ΔΗ.ΣΥ.Μ, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, αιρετοί, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άνοιξε η βουλευτής Λάρισας, η οποία εξήρε τον επαγγελματισμό, όπως και την προσφορά του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν τα μέλη του.

Μεταξύ άλλων, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε τα εξής:

«Δυστυχώς, είναι πολλά τα ‘’ανοιχτά μέτωπα’’ που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρειά μας τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι μόνο. Και είναι ελάχιστοι οι προβληματικοί τομείς στην περιοχή μας, όπου οι μηχανικοί του νομού δε μπορούν να προσφέρουν. Η συνεισφορά τους, άλλωστε, υπήρξε πάντοτε κομβική, όσο και καλοδεχούμενη. Οι προτάσεις τους, επιστημονικά τεκμηριωμένες και άρτιες έδωσαν και δίνουν λύσεις σε σειρά ανοιχτών θεμάτων.

Πάντοτε στην ‘’πρώτη γραμμή’’ των κρίσεων, η συνδρομή των μηχανικών υπήρξε σημαίνουσας σημασίας, π.χ. μετά τους σεισμούς των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας πριν από τρία χρόνια. Και αν 150 οικογένειες συμπολιτών μας παραμένουν ακόμη, φυτοζωώντας σε containers και πολλές περισσότερες σε ‘’κίτρινα σπίτια’’, παρά τις καταγγελίες μας και παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειές μας, οι αβελτηρίες έχουν προέλευση.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την κυβερνητική απραξία, όσο και την έλλειψη ενδιαφέροντος από το κεντρικό κράτος, τώρα που η επικαιρότητα μετακινήθηκε σε άλλα πεδία. Δυστυχώς, τα ίδια βλέπουμε και στην ‘’ανοιχτή πληγή’’ της αντιμετώπισης των προβλημάτων σε υποδομές, που άφησαν πίσω τους οι θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Οι προτάσεις λύσεων των μελών της ΔΗ.ΣΥ.Μ και των συναδέλφων τους για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε σχέση με το πλαίσιο του σχεδίου για την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενες.

Συζητάμε και διαβάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πώς καταγράφεται από πλευρά τους, πως αξιολογείται, καθώς και πως αντιμετωπίζονται βασικά Τεχνικά Προβλήματα, όπως π.χ. η πρόσφατη εναλλακτική πρόταση για την άντληση υδάτων από τη Κάρλα, τα θέματα αποζημιώσεων των πλημμυρόπληκτων κτιρίων ή της αποκατάστασης Ιερών Ναών και μνημείων που πλήγηκαν και αυτά από τον ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’.

Προσωπικά, ως βουλευτής Λάρισας πάντοτε λάμβανα και εξακολουθώ να λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου τις θέσεις των προοδευτικών μηχανικών του τόπου μας, όπως π.χ. για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – και ιδίως τώρα που ανοίγει από την κυβέρνηση της ΝΔ η ‘’κερκόπορτα’’ για την εισχώρηση ακραιφνώς ιδιωτικών συμφερόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων τους συμβουλεύτηκα για τη φορολογία των μηχανικών, μετά τα νέα αναδρομικά ‘’χαράτσια’’ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Θέλω επίσης να συζητήσω μαζί σας την απαράδεκτη άρνηση του αρμόδιου υπουργού κ. Σταϊκούρα σε ερώτησή μου, να ωριμάσει τις μελέτες για την υπογειοποίηση του τμήματος εκείνου του σιδηροδρομικού δικτύου που διέρχεται της πόλης μας και προκαλεί κάθε τόσο τραγικά δυστυχήματα.

Γι’ αυτά και τόσα άλλα ζητήματα, προσωπικά εγώ, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Λάρισας σας είμαστε υπόχρεοι. Να είσαστε βέβαιοι πως πέρα από το ευχαριστώ, έχετε την απόλυτη στήριξή μου σε κάθε πρωτοβουλία σας, αφού η επιστημονική σας ‘’σφραγίδα’’ είναι αναγκαία στο δημόσιο διάλογο.

Καλή δύναμη στον αγώνα σας για την ανάταξη του τόπου μας, όπως βέβαια και για την αύξηση της δυναμικής του χώρου μας στις επερχόμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε.!».