Σε ερώτηση προς την υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκη Κεραμέως, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μετά από επισήμανση της ΕΣΑμεΑ, σε σχέση με υποτιθέμενα «ευεργετικές» διατάξεις -ωστόσο αντικρουόμενες-που θεσπίστηκαν επί ΝΔ και παραβιάζουν το σύστημα προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής στην ερώτησή της:

«Όπως γνωρίζετε κα υπουργέ, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν.4765/2021, ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%) των θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και Υ.Ε., επί των θέσεων που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης του άρθρου 51 του ν. 4622/ 2019 (Α` 133) καλύπτεται από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.

Ωστόσο, στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, τίθενται περιορισμοί οι οποίοι ‘’αδυνατίζουν’’ το πνεύμα της ανωτέρω διάταξης, αφού χαρακτηριστικά αναφέρεται πως από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι θέσεις κλάδων και ειδικοτήτων:

-του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας όλων των κατηγοριών,

-των κλάδων Δ.Ε. Χειριστών Μηχανημάτων Έργων, Δ.Ε. Οδηγών, Δ.Ε. Τεχνικών (όλες οι ειδικότητες), Δ.Ε. Φύλαξης,

-Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων, Υ.Ε. Υγειονομικού Προσωπικού,

-καθώς και κλάδων-ειδικοτήτων κάθε είδους ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου και των υπηρεσιών κοιμητηρίων των Ο.Τ.Α. α` βαθμού και των νομικών τους προσώπων, καθώς και συναφών κλάδων- ειδικοτήτων, όπως σε κάθε περίπτωση εξειδικεύονται στους οικείους οργανισμούς ή κανονισμούς.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, ωστόσο, ο ανωτέρω αποκλεισμός, συνιστά ξεκάθαρα μια ακόμη διάκριση εις βάρος των συμπολιτών μας που τυγχάνουν να έχουν κάποια αναπηρία, παραβιάζοντας κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματά τους  και ερχόμενος σε συνολική αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας μας για παρεμφερή θέματα.

Ειδικότερα, παραβιάζεται η Αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και αυτό συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση, όταν μάλιστα άτομα με αναπηρία που φοιτούν στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) εκπαιδεύονται σε ειδικότητες όπως οι παραπάνω.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι με τον ανωτέρω αποκλεισμό παραβιάζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διατάξεων και ρυθμίσεων προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους, μέσω ΑΣΕΠ, σε θέσεις μόνιμες ή αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εποχικές θέσεις κ.α. που έχει θεσπιστεί από το ίδιος το κράτος, αλλά και επειδή είναι απαράδεκτο οι ανωτέρω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να τίθενται ακόμη περισσότερο στο περιθώριο, αντιμετωπίζοντας την φτώχεια και τον κοινωνικό-επαγγελματικό αποκλεισμό και, μάλιστα, δυνάμει διατάξεων που έχει θεσπίσει η ίδια η Ελληνική Πολιτεία» η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τη Ν. Κεραμέως για το «πως απαντά σε όλα τα παραπάνω, καθώς και αν σκοπεύει να καταργήσει την 2η παράγραφο του άρθρ. 6 του ν. 4765/2021, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην παραβίαση του συστήματος προσλήψεων και να σταματήσουν να θίγονται κεκτημένα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».