Παρέμβαση στην ετήσια εκδήλωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συμπεριελάμβανε και τη βράβευση των μαθητών και των μαθητριών των εργαζομένων στον φορέα που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια της χώρας, κατά το έτος 2023.

Κατά την τοποθέτησή της, η βουλευτής Λάρισας τόνισε τα εξής:

«Η παρουσία μου εδώ, αποτελεί στοιχειώδες καθήκον αναγνώρισης του τεράστιου έργου που επιτελούν οι Άνθρωποι του ΕΚΑΒ, οι ήρωες ‘’πρώτης γραμμής’’ του πολύπαθου χώρου του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν σταμάτησαν ούτε μια ώρα να υπηρετούν τη δημόσια υγεία ακόμη κι όταν «χτύπησε» τη χώρα η πανδημία και κανείς μας δεν ήξερε την πορεία του κορωνοϊού, τις συνέπειες, την εξάπλωσή του, τότε ακριβώς που δεν υπήρχε καν εμβόλιο και μετρούσαμε εκατοντάδες θύματα. Το ΕΚΑΒ συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, να μεταφέρει ασθενείς με covid, να προσφέρει βοήθεια παντού…

Δυστυχώς αυτό δεν αναγνωρίστηκε από την Κυβέρνηση, η οποία , παρά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, αφήνει υποστελεχωμένες τις δομές του ΕΚΑΒ, χωρίς σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό, χωρίς αναγνώριση του χαρακτήρα της επικινδυνότητας της εργασίας τους.

Στην περιλάλητη ‘’επαναφορά στην κανονικότητα’’ που επαγγέλλονταν η ΝΔ, δυστυχώς, δεν συμπεριλαμβάνονταν καμία θετική κίνηση έναντι του ΕΣΥ και ειδικά έναντι του ΕΚΑΒ.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση ‘’κλείνει το μάτι’’ ολοένα και περισσότερο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία εμφιλοχωρούν ‘’από την πίσω πόρτα’’.

Ημίμετρα, ‘’ασπιρίνες’’, ψευδο-διευθετήσεις και ‘’γιαλαντζί’’ μεταρρυθμίσεις, όπως και ‘’δωράκια’’ σε ‘’κολλητούς και ημετέρους’’ δεν συνιστούν συνεκτική πολιτική για την υγεία, ειδικά όταν ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχεται ότι η θεσμοθέτηση των απογευματινών ιατρείων θα λειτουργήσει ως ο ‘’Δούρειος Ίππος’’ για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Ή λίγους μήνες πριν, όταν ο προηγούμενος υπουργός Υγείας θέσπιζε την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

Ή όταν η κυβέρνηση με πλάγιο τρόπο εισήγαγε μέτρο για την Θεσσαλία που προέβλεπε την διακομιδή ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα, αντί να προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις στελέχωσής του.

Συνεπώς, ελάχιστο χρέος μας είναι να αναδεικνύουμε όλα αυτά, τόσο στη Βουλή, όσο και έξω στην κοινωνία, με κάθε ευκαιρία.

Όπως και να θυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ένα συνεκτικό πλέγμα μέτρων, για να κερδηθεί το στοίχημα της δωρεάν Δημόσιας Υγείας που αποτελεί τη «μάχη των μαχών» για εμάς, με πρώτο μέτρο την ανάπτυξη κάθε επιμέρους κλάδου της Δημόσιας Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΒ, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές και πλήρη στελέχωση, όχι μόνο στην Περιφέρειά μας, αλλά και παντού.

Μόνο αυτό αξίζει στο λαό μας, που διεκδικεί ξανά όρους ζωής με Αξιοπρέπεια»