Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) στη Βουλή, για ένα σκοτεινό ζήτημα αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και συγκεκριμένα μη είσπραξης ιλιγγιωδών ποσών από δασμούς σε οργανωμένα κυκλώματα τελωνειακής απάτης, κατέθεσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με σύσσωμη την Κ.Ο.

Όπως τεκμηριώνεται στην Ερώτηση, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ιλιγγιώδες ποσό απωλειών από δασμούς, τους οποίους έπρεπε να είχαν καταβάλει όσοι προέβησαν στις παράνομες πράξεις που εντοπίστηκαν από ελέγχους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για συστηματική υποκοστολόγηση μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και παπουτσιών από την Κίνα.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα από μη είσπραξη δασμών αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσοστό του 17 % των παραδοσιακών ιδίων πόρων της Ε.Ε., ειδικά τα έτη 2018 και 2019, κάτι που υποδηλώνει ότι τα οργανωμένα κυκλώματα τελωνειακής απάτης λειτούργησαν ως “Λερναία Ύδρα”. Ωστόσο, μέχρι την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, τόσο η ΑΑΔΕ όσο και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις αποσιώπησαν τους ελέγχους της OLAF.

Η Λαρισαία Βουλευτής, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτει στην Κυβέρνηση στοχευμένα ερωτήματα για να έρθουν στο φως όλες οι παράμετροι της υπόθεσης, όπως:

Οι επιπτώσεις της υποκοστολόγησης των εισαγωγών ρούχων και παπουτσιών, στις εγχώριες μικρομεσαίες βιοτεχνίες και εμπορικές επιχειρήσεις, που υπονομεύονται και συνθλίβονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το ποσό των απωλειών από δασμούς που καταβλήθηκε το Μάιο στην Ε.Ε. απ’ την Ελλάδα.

Οι έλεγχοι, τα χρονικά διαστήματα, αλλά και τα λιμάνια όπου διαπιστώθηκε παραβατικότητα.

Ο καταλογισμός ευθυνών σε όσους διενεργούσαν, αλλά και σε εκείνους που διευκόλυναν, υποκοστολογημένες εισαγωγές και προκάλεσαν τον καταλογισμό απολεσθέντων δασμών.

Η έλλειψη επίσημης θεσμικής ενημέρωσης.

«Τη στιγμή που ο Ελληνικός Λαός γονατίζει, υπό το βάρος του πληθωρισμού που καλπάζει και της ενεργειακής κρίσης, μόνο πρόκληση και εμπαιγμό αποτελεί να μην εισπράττονται ποσά “λαθρεμπορίας” και η Χώρας μας να αναγκάζεται να “χρυσοπληρώνει” στην Ε.Ε. Ζητάμε άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυβέρνηση, ώστε να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση, η οποία αφορά τα λεφτά που, με θυσίες και ιδρώτα, δίνει από το υστέρημά του κάθε φορολογούμενος», υπογραμμίζει η Ε. Λιακούλη.