Με αφορμή τις προκαταρκτικές εκδηλώσεις στη Λάρισα, ενόψει της «Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», που καθιερώθηκε με Νόμο από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 και τιμάται στις 27 Ιανουαρίου κάθε έτους, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επεσήμανε τα εξής:

«Το Ολοκαύτωμα των απανταχού Εβραίων τιμάται κάθε χρόνο, προκειμένου να μη ξεχάσει ποτέ κανείς και καμιά, την κατάντια, στην οποία μπορεί να φτάσουν οι κατ’ επίφαση ‘’άνθρωποι’’, όταν εμφορούνται από ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και απάνθρωπες αντιλήψεις που πηγάζουν, βέβαια, από το εξωτερικευμένο τους μίσος για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων ήταν χρέος της δημοκρατικής παράταξης να καθιερωθεί, προκειμένου να μην ξεχάσουν οι καθ’ ημάς νοσταλγοί του ναζιστικού και φασιστικού τέρατος, ότι η Δημοκρατική μας Πολιτεία, δεν θα επιτρέψει ποτέ να ξανα-φερθεί κανένας με αυτόν τον τρόπο, εντός της Ελληνικής Επικράτειας, όσο αυτή υφίσταται και αυτό-κυβερνάται.

Τα παρελθοντικά συλλογικά μας ‘’τραύματα’’ συνέβησαν, ωστόσο, και τώρα δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δυστυχώς, για να αποτρέψουμε τα όσα αποτρόπαια συνέβησαν, πανευρωπαϊκά  τις δεκαετίες του 1930 και –και εδώ στην Ελλάδα- του 1940.

Χρέος μας, όμως σήμερα, είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ κάτι παρόμοιο να συμβεί, διατηρώντας ζωντανή στην καρδιά και στο μυαλό μας τη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων, όπως και των εγκληματικών θυτών τους.

Η Ελληνική Πολιτεία πάλεψε και παλεύει με το τέρας της ακροδεξιάς ιδεολογίας, όχι μόνο με την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας μνήμης, αλλά και με πολύ συνειδητές νομοθετικές επιλογές –άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πετυχημένες- που τείνουν να καταπνίξουν το ‘’φίδι’’ του ναζισμού, πριν αυτό εκκολαφθεί.

Γιατί όπως θυμόμαστε όλοι και όλες, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα, τόλμησε να ξεμυτίσει και πάλι, βγαλμένο από τα πιο σκοτεινά χρονοντούλαπα της Ιστορίας.

Καμία ψευδεπίγραφη ‘’ιδέα’’, όμως, περί δήθεν καθαρότητας, περί δήθεν ανωτερότητας ή διάκρισης με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή και την ιδεολογία, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, όταν οι Άνθρωποι σήμερα διαθέτουν τόση πληροφόρηση για το κάθε θέμα και κανείς δε μπορεί να πει ‘’δεν ήξερα’’…

Γιατί αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως οι Εβραίοι του Τόπου μας, της Λάρισας, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής ιστορίας μας, με τεράστια πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική προσφορά, που μετρά ακόμη από τα χρόνια του Μεσαίωνα.

Χωρίς τους συμπολίτες μας Εβραίους, η Λάρισα της καρδιάς μας θα ήταν πολύ διαφορετική και σίγουρα όχι καλύτερη από ό,τι σήμερα είναι.

Οι Έλληνες Εβραίοι, οι Εβραίοι της Λάρισας είναι οι δικοί μας ξεχωριστοί Φίλοι, οι δικοί μας Άνθρωποι, απολύτως ενσωματωμένο τμήμα της ζωής της πόλης μας και της κοινωνικής μας ζωής, πάντοτε, στο πιο ζεστό σημείο της καρδιάς μας.

Εύχομαι από καρδιάς, αλλά και στην Ιερή μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οι δύο κοινότητες της αρχαίας κοιτίδας τους -το πολύπαθο Ισραήλ και η βασανισμένη Παλαιστίνη- να βρουν το κουράγιο και να επιστρέψουν πάλι στον δρόμο του διαλόγου και της Ειρήνης, εγκαταλείποντας τους ‘’άνυδρους’’ δρόμους των πολεμικών αναμετρήσεων και των αντεκδικήσεων.

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα, ποτέ ξανά εκατόμβες αθώων θυμάτων!»