Προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσης, με τον νέο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Σπύρο Σπυρόπουλο και με τον Προϊστάμενο του τμήματος εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ κ Κώστα Καραμπάτσα, στα γραφεία του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Γραμματέας της Κ.Ο., αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για την πορεία των καταγραφών των πρόσφατων καταστροφών από τις έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν το νομό καθώς και για το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων τόσο της φετινής χρονιάς όσο και των προηγούμενων ετών που παραμένουν σε εκκρεμότητα, τόνισε την άμεση ανάγκη προσαρμογής του υφιστάμενου ΕΛΓΑ στις νέες εξελίξεις που συνεχίζει να δημιουργεί η κλιματική κρίση στη Θεσσαλία.

Η Ε. Λιακούλη, υπογράμμισε, ακόμα μια φορά, ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στο ‘στόχαστρο’, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ έρχεται αντιμέτωπος διαρκώς με ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν τη σοδειά του.

«Το γεγονός ότι πλέον οι αρμόδιοι περιβαλλοντικοί φορείς μιλούν για «κλιματική κατάρρευση και όχι απλώς κλιματική κρίση, είναι ενδεικτικό σε ποια ακριβώς κατάσταση βρισκόμαστε και τί μας περιμένει» , για να επισημάνει επιπλέον ότι :

«Είναι γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας ασφυκτιά. Δεν μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα με τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα αγροτικά εφόδια, στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, ενώ βλέπει, ειδικά, τα τελευταία τρία χρόνια, τα χωράφια του να καταστρέφονται, ‘θύματα’ της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον τόπο μας. Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα και τώρα πρέπει να στηριχθούν οι αγρότες μας, με ειδικό πρόγραμμα παράλληλης ενίσχυσης των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών, πέραν των αποζημιώσεων, για να μπορέσουν και πάλι να ‘σταθούν στα πόδια τους’.

Προσωπικά, τόσο με συνεχείς κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις, έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες του νομού μας, έχοντας αφεθεί κυριολεκτικά ‘στην τύχη τους’. Χρόνια μιλάμε για τον πολυπόθητο «εκσυγχρονισμό» του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος εννοείται σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό άλλων φορέων από όπου αντλούνται τα στοιχεία καλλιέργειας , προκειμένου οι ζημιές να καταγράφονται άμεσα και οι παραγωγοί να αποζημιώνονται έγκαιρα και δίκαια, με συγκεκριμένο οργανόγραμμα, στοχευμένη δραστηριότητα, σαφές χρονοδιάγραμμα, σύγχρονες δομές, ψηφιοποίηση και επιπλέον έμψυχο δυναμικό.

Είναι σαφές το «ή τώρα ή ποτέ» . Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να παραμείνει όπως είναι! Πρέπει να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό, να συνδεθεί με ψηφιακό τρόπο άμεσα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μην καθυστερούν οι διασταυρώσεις των στοιχείων, να διατεθούν χρήματα για τις αποζημιώσεις , αλλά κυρίως να υπάρξει πρόγραμμα ολοκληρωμένης πρόληψης των καταστροφών, τόσο στην αντιχαλαζική προστασία, όσο και στα σύγχρονα μέσα ανάσχεσης των καταστροφικών συνεπειών των ακραίων φαινομένων .

Συμφωνήσαμε με τους υπηρετούντες τον ΕΛΓΑ , ότι όσο δεν εκπονείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης καταστροφών, τόσο θα συνεχίζουμε με τις πολιτικές αποζημιώσεων να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τις πληγές, που όμως πληθαίνουν διαρκώς. Και δυστυχώς, δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ …»