Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα που ταλανίζουν το “Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας”, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής επισημαίνει ότι «προβληματισμός επικρατεί στην κοινωνία της Λάρισας, καθώς το “Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας”, που δέχεται ετησίως δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, φαίνεται να έχει αφεθεί στην τύχη του, αφού στην έλλειψη εύκολης συγκοινωνιακής σύνδεσης, ήρθε να προστεθεί τους τελευταίους μήνες και η μη λειτουργία του καφέ – αναψυκτήριου του Μουσείου».

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι «σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκριτης τοπικής Εφημερίδας “Ελευθερία”, σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης των πολιτών στο Μουσείο, αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκεί στάση του Αστικού ΚΤΕΛ. Η κοντινότερη στάση λεωφορείου είναι η στάση “Λαϊκές Κατοικίες – Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας” της Γραμμής Ν1, από όπου, όμως, για να φτάσει κάποιος πολίτης πεζή και με ασφάλεια στον λόφο του Μουσείου, θα πρέπει να μεταβεί από τον νέο κυκλικό κόμβο».

Επιπροσθέτως, η Ε. Λιακούλη σημειώνει πως «την ώρα που σε όλον τον κόσμο τα μεγαλύτερα Μουσεία λαμβάνουν εγκωμιαστικά σχόλια, εκτός από τα εκθέματά τους, και για τα εστιατόρια και τα καφέ τους, το ρεπορτάζ αναδεικνύει πως στο “στολίδι” της πόλης δεν μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί ούτε ένα νερό! Το κυλικείο – καφέ λειτούργησε στο ισόγειο του κτιρίου ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Τομέα Ψυχικής Υγείας “Μυρμιδόνες”, μετά από συνεργασία με το Δήμο. Η σύμβαση έληξε την περασμένη άνοιξη και από τότε δεν λειτουργεί, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενοικίασης του χώρου».

«Το “Διαχρονικό Μουσείο” θα έπρεπε να έχει ανοίξει μια νέα σελίδα για τον σεβασμό και ανάδειξη του πολιτισμού της Λάρισας και της Θεσσαλίας, και όχι να ταλανίζεται σε προβλήματα, όπως αυτά που αναδείχθηκαν ανωτέρω. Δέχεται, παρά τις δυσχέρειες, 30.000 επισκέπτες ετησίως, γεγονός που αναδεικνύει την αξία του, αλλά και τη σημασία και στήριξη που οφείλει να του δώσει η Πολιτεία», υπογράμμισε η Ε. Λιακούλη, προσθέτοντας πως «για το ΠΑΣΟΚ κάθε ζήτημα που αφορά τον Πολιτισμό και την Ιστορία του Τόπου μας, δεν αποτελεί λεπτομέρεια, αλλά πολιτική προτεραιότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας διεκδικεί από την Κυβέρνηση, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα:

– ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα της συγκοινωνίας προς και από το Μουσείο και γενικότερα να επιτευχθεί η εύκολη και ακώλυτη πρόσβαση των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών του,

-δράσεις για να εκκινήσει η λειτουργία του αναψυκτήριου

– και κυρίως, να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενίσχυσης και αναβάθμισης του Μουσείου, που αποτελεί ένα «διαμάντι» για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή και πρέπει να ενισχυθεί με ειδικά προγράμματα, συμπράξεις με ευρωπαϊκούς αντίστοιχους χώρους , αφομοίωση καλών πρακτικών και ένταξη ως κεντροβαρές στοιχείο στην ταυτότητα της πόλης .