Συνάντηση με το «Σύλλογο Παλιννοστούντων Ομογενών Ελληνοποντίων Λάρισας» πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Εκ μέρους του Συλλόγου, παρέστησαν ο Πρόεδρος Μ. Καζαζίδης, ο Αντιπρόεδρος Γ. Εμερεκλής και ο Ταμίας Γ. Καραπετιάν. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων, που τους χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος στεγαστικής τους αποκατάστασης, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως τεκμηρίωσαν, υπό το βάρος των διαδοχικών κρίσεων που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την ελληνική κοινωνία, σήμερα πολλοί εξ αυτών βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην αποπληρωμή των δανείων και αφόρητη πίεση από τα πιστωτικά ιδρύματα. Επεσήμαναν, λοιπόν, την ανάγκη να συμπεριληφθούν σε ειδικό πρόγραμμα κρατικής παρέμβασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με βιώσιμους ευνοϊκότερους όρους και βάσει των μειωμένων εισοδημάτων τους.

Η Ε. Λιακούλη επιβεβαίωσε ότι στέκεται έμπρακτα στο πλευρό τους, τονίζοντας τα κάτωθι:

«Συγκινούμαι κάθε φορά που συναντώ του Παλιννοστούντες Ομογενείς του Νομού μας. Είναι η ζωντανή μνήμη των άδικων και απάνθρωπων διώξεων και γενοκτονιών, που έχει διαχρονικά υποστεί ο Ελληνισμός. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, της εθνικής μας ταυτότητας, της καρδιάς μας.

Το αδιέξοδο που βιώνουν αναφορικά με την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, πρέπει να αρθεί. Είναι ανεπίτρεπτο η Πολιτεία να τους εγκαταλείπει αβοήθητους, να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Επιτελούς, απαιτείται στοιχειώδης ευαισθησία για τους συμπατριώτες μας, σε ένα ζήτημα κοινωνικής σημασίας, που αφορά μάλιστα δάνεια που εξαρχής χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Πριν ένα χρόνο, έφερα στη Βουλή το ζήτημα, καταθέτοντας στις 7 Ιουλίου 2021 την Ερώτηση “κραυγή αγωνίας από τους παλιννοστούντες ομογενείς για τα στεγαστικά τους δάνεια”.

Η αναλγησία της Κυβέρνησης με οδηγεί, μετά και τη σημερινή μας συνάντηση, να προχωρήσω άμεσα σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Όπως ακριβώς έπραξα για την κατάφωρη αδικία που είχε συντελεσθεί εις βάρος τους, σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, έτσι και στο ζήτημα των στεγαστικών τους δανείων συνεχίζουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να δικαιωθεί το δίκαιο αίτημά τους.

Απαιτείται άμεσα ειδική μέριμνα για την ανακούφιση του υπέρμετρου βάρους που έχουν επωμιστεί, ειδικά τώρα που η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες ανατιμήσεις σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη “θηλειά” της οικονομικής “ασφυξίας” στο “λαιμό” της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Καταθέτω σήμερα εκ νέου ερώτηση στη Βουλή, καλώντας την Κυβέρνηση να νοιαστεί και να αναλάβει τάχιστα κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση ρύθμισης των δανείων, που θα δώσει “ανάσα” ελπίδας στους συμπολίτες μας.»