Στη Βουλή έφερε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τις κυβερνητικές καθυστερήσεις, που ταλανίζουν το Δήμο Αγιάς, αναφορικά με την υλοποίηση πράξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Συγκεκριμένα, η Λαρισαία Βουλευτής αναδεικνύει προς την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τα θέματα που εγείρει σε Επιστολή του ο Δήμος Αγιάς και αφορούν το Μέτρο 8.3 «Πρόληψη ζημιών σεΔάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» του ΠΑΑ 2014 – 2020.

Ειδικότερα, πρόκειται για την από 15/11/2019 Πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με δικαιούχους Δασαρχεία, Δ/νσεις Δασών και Δήμους, που έχουν στην κυριότητα τους Δημοτικά Δάση, και Φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αναθέτει καθήκοντα στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης ΕΠ των Περιφερειών για τον έλεγχο των δικαιολογητικών πληρωμής και την έγκριση των πληρωμών.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Δήμος, όμως, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να εκδοθούν οι αναγκαίες εγκύκλιες οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να ξεκινήσει η υποβολή των δικαιολογητικών, ώστε να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Ειδικά για το Δήμο Αγιάς, η Ε. Λιακούλη αναφέρεται στην Πράξη που αφορά την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου “σφήκα της καστανιάς”, καθώς και την αποκατάσταση της βατότητας υφιστάμενης δασικής οδοποιίας, στα Δημοτικά Δάση της Αγιάς.

Μετά την κατάθεση της Αναφοράς στη Βουλή, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε τα εξής:

«Η αδιαφορία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για την ελληνική περιφέρεια και τους κατοίκους της υπαίθρου, αγγίζει τα όρια της κυνικότητας. Το ζήτημα που εγείρει ο Δήμος Αγιάς για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΠΑΑ, όσον αφορά τα Δημοτικά Δάση, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σκιαγραφεί γλαφυρά την αναποτελεσματικότητα του γαλάζιου …“Επιτελικού Κράτους”. Οι πληρωμές – βάσει βεβαίως τήρησης όλων των νόμιμων προϋποθέσεων του Προγράμματος – απαιτείται να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν, ώστε τα δημοτικά έργα να γίνουν πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό, προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος του Τόπου μας, αλλά και όλων των συμπολιτών μας που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα πολύτιμα Δάση της Θεσσαλικής Γης.»