Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Δένδια κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την οριστικοποίηση των αποφάσεων που έχουν έως τώρα ληφθεί, για τη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ και των επιμέρους μονάδων της από τις πλημμυρισμένες λόγω θεομηνιών εγκαταστάσεις του Στεφανοβίκειου, σε νέα ασφαλέστερη τοποθεσία, που θα διασφαλίζει ωστόσο και τα οικογενειακά κυρίως συμφέροντα των εκεί υπηρετούντων στελεχών των ΕΔ.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Έγκυρες ιστοσελίδες ασχολούμενες με στρατιωτικής φύσεως ζητήματα αναφέρουν πως σε προγραμματισμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΣ πριν από λίγες ημέρες, φαίνεται να έγινε τελικά η επιλογή μετεγκατάστασης της 1ης Ταξιαρχίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ – ΛΑΧΑΝΑ» στη Λάρισα, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν οι εγκαταστάσεις της, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, το Στρατηγείο, ο Λόχος Στρατηγείου και ο 17ος ΛΔΒ (Λόχος Διαβιβάσεων) της 1ης ΤΑΞΑΣ φέρεται ότι θα εγκατασταθούν στον Τύρναβο, στο στρατόπεδο «Σχοινά», ενώ τα διασωθέντα ελικόπτερα της Ταξιαρχίας και συγκεκριμένα τα 1ο και 2ο ΤΕΕΠ (Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων), το 1ο ΤΕΑΣ (Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού) και το 1ο ΤΥΑΔ (Τάγμα Υποστήριξης Αεροδρομίου) θα παραμείνουν επ’ αορίστω (;) στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ).

Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, καμία πληροφορία δεν υπάρχει προς το παρόν σε σχέση με την τύχη του 307ου Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης (307 ΠΕΒ), το οποίο συστεγαζόταν και αυτό στο Α/Δ Στεφανοβικείου και οι εγκαταστάσεις του οποίου δέχθηκαν εξίσου μεγάλο πλήγμα από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω που θα πρέπει ωστόσο να οριστικοποιηθούν με επίσημο τρόπο, φαίνεται ότι η παραμονή της 1ης ΤΑΞΑΣ στη Θεσσαλία διασφαλίζεται και ότι παλαιότερες πληροφορίες που έκαναν λόγο ακόμη και για μεταφορά του εν λόγω σχηματισμού στο αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στρατοπέδου «ΛΓΟΥ (ΠΒ) ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΣΠ.» στην Πάχη Μεγάρων, δημιουργώντας ανασφάλεια στο σύνολο σχεδόν των υπηρετούντων στο Στεφανοβίκειο στελεχών των ΕΔ, εγκαταλείπονται τουλάχιστον προς το παρόν.

Δεδομένου ότι ακόμη και έτσι η παράταση της παραμονής των ελικοπτέρων των μονάδων της 1ης ΤΑΞΑΣ στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα θα απαιτήσει την εκτέλεση εργασιών στις υπάρχουσες υποδομές, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επιχειρησιακή αποστολή της μονάδας, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«Πότε σκοπεύει να οριστικοποιήσει τις όποιες αποφάσεις λήφθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στο ΓΕΣ, σχετικά με τη μετεγκατάσταση των μονάδων που απαρτίζουν την 1η ΤΑΞΑΣ, προκειμένου να εκλείψει η ανησυχία που διακατέχει το σύνολο σχεδόν των στελεχών των εγκαταστάσεων του Στεφανοβίκειου; Ποια θα είναι η τύχη 307ου Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης (307 ΠΕΒ), το οποίο αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη υποδομή για τη συντήρηση και το αξιόμαχο των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και η όποια μετεγκατάστασή της θα απαιτήσει και μεγαλύτερα κονδύλια, όπως και χρόνο;».