«Η κλιματική κρίση, που εμφανίζεται πλέον με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταστροφικές πλημμύρες , μεγάλες πυρκαγιές κλπ δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι της ανυπαρξίας οργανωμένου εθνικού σχεδίου πολιτικής προστασίας. Απαιτείται ετοιμότητα, εγρήγορση και αμεσότητα στην αντιμετώπιση των φαινομένων και όχι επικοινωνιακή διαχείριση, όπως η Κυβέρνηση επέλεξε σταθερά να πράττει» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας η Γραμ της ΚΟ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο της ομιλίας της για το νομοσχέδιο προμήθειας εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη χώρα μας.

«Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό μέσα στο Βελλίδειο να αναφέρεται γενικόλογα σε αστοχίες «στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού», μεταθέτοντας τις ευθύνες για τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές στα καιρικά φαινόμενα και υπερασπιζόμενος τον σχεδιασμό του για την Πολιτική Προστασία, τονίζοντας ότι έχει συντελεστεί «μεγάλη πρόοδος επί των ημερών του». Κανείς μας δεν κατάλαβε αυτή η πρόοδος σε τι ακριβώς συνίσταται!» επεσήμανε η Λαρισαία βουλευτής, για να αναφερθεί ακολούθως, μεταξύ άλλων και στα εξής:

«Μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο Κυρ. Μητσοτάκης εγγυόταν ότι διαθέτει ένα «συγκροτημένο σχέδιο» για την Πολιτική Προστασία, ότι θα έβαζε τους πιο κατάλληλους ανθρώπους στις κρίσιμες θέσεις και πως ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας θα ήταν πάνω και από τον πρωθυπουργό.

Αλλά, στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, είδαμε αλλεπάλληλες αλλαγές στα πρόσωπα και τις δομές της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς κανένα σχέδιο. Θυμάμαι ακόμη τον κ Πρωθυπουργό να αναφέρεται στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το νερό που έπεσε στη Θεσσαλία ήταν κάτι το πρωτοφανές. Αν πιστεύει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα μπορούσε να το αντιμετωπίσει είναι βαθιά νυχτωμένος.

Δεν καταλαβαίνω πώς φταίει το επιτελικό κράτος γι’ αυτό», την ίδια ώρα που οι αρμόδιες Επιτροπές της ΕΕ μας επέπλητταν για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και παντελή έλλειμμα σχεδιασμού αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι σοβαρές ολιγωρίες και παραλείψεις κάθε χρόνο, κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες. Δεν φταίνε – όπως μονότονα υποστηρίζει η Κυβέρνηση, ο κακός ο ..άνεμος, οι κακές συνθήκες , η κακή αυτοδιοίκηση , οι κακοί πολίτες, οι εμπρηστές, οι τρομοκράτες, οι …«ατίθασοι» επιστήμονες μέχρι και το Εθνικό Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ.

Απαιτείται ολοκληρωμένο, στρατηγικό σχέδιο πρόληψης με ακριβή σχεδιασμό, εθνική στρατηγική, σύνδεση μεταξύ των αντιπλημμυρικών έργων, έγκαιρων καθαρισμών των ρεμάτων, των φρεατίων και των δασών, των αναδασώσεων, της δασοπροστασίας, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, της προστασίας των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου.

Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις, ούτε καν οι καλές προθέσεις. Πάλι θα κλαίμε πάνω από τα καμένα και τα πλημμυρισμένα. Εμείς, παρά τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν για πολλά σημεία της σύμβασης, λέμε ναι στην προμήθεια των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης. Είναι άλλωστε στο πλαίσιο ενός προγράμματος, του rescEU, που πρωτοστάστησε και το πέτυχε στην ΕΕ ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης . Για να αλλάξει όμως στο σύνολό της η αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά , αν όχι όλα. Αλλαγή πορείας, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή Κυβέρνησης- είναι σίγουρα απαραίτητες προϋποθέσεις…».