Σε σύσκεψη στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, συμμετείχε στη Βουλή η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, όπου μαζί με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και εργοδοτικών οργανώσεων συζήτησαν τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ανακοινωθείγια την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπροσωπήσεις από όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς χώρους που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γ. Στασινός Πρόεδρος ΤΕΕ, Γ. Καββαθάς Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Βερβεσός Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Κόλλιας Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Π. Ραβάνης Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Μ. ΓαρδικιώτηςΠρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ν. Κουγιουμτζής Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Α. Μέγγουλης Διευθυντής ΕΣΕΕ, Γ. Ρούσκας Πρόεδρος Δ.Σ. Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσων, Α. ΤραχήληΠρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Μ. Μπρουζούκη γ.γ. Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Β. Κατσούλας μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων και το μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Νησιώτης.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες να συμφωνούν πως οι επικείμενοι κυβερνητικοί φόροι, λόγω της οριζόντιας φύσης τους, θα έχουν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα ως προς τη συμμόρφωση των μεγάλων φοροφυγάδων, ενώ οι αδύναμοι οικονομικά, αλλά και οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά, με μεγάλο αριθμό εξ αυτών να αναγκαστεί σε έξοδο από το κατά περίπτωση επάγγελμα.

Παράλληλα, τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όσο και από αυτήν των εκπροσωπήσεων των ελευθέρων επαγγελματιών επισημάνθηκε η ιδιοτελής στάση της ΝΔ, η οποία κατά την προεκλογική περίοδο –μόλις πριν από λίγους μήνες- κράτησε κρυφούς τους συγκεκριμένους φορολογικούς σχεδιασμούς, υποκλέπτοντας στην ουσία την ψήφο των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε τα εξής:

«Τα οριζόντια μέτρα πάσης φύσεως, διαχρονικά, δημιουργούν κοινωνική αδικία. Σε μια εποχή όπου σε όλο τον πλανήτη περισσεύουν τα ηλεκτρονικά μέσα και τα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και στη χώρα μας βρίσκουν εφαρμογή πλατφόρμες όπως π.χ. το myDATA, η κυβέρνηση επιλέγει τη στοχοποίηση 400.000 αυτοαπασχολούμενων. Και όμως, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς επέλεξαν την επιχειρηματικότητα λόγω ανάγκης για εργασία, αποτελώντας οιονεί μισθωτούς, μη έχοντας επιλέξει το ελεύθερο επάγγελμα ως μέσο ακατάσχετου πλουτισμού.

Η ‘’ρητορεία’’ της κυβέρνησης της ΝΔ περί φορολογικής ‘’δικαιοσύνης’’, κλείνοντας το μάτι στις άλλες κοινωνικές τάξεις αποτελεί απλώς μια πρόφαση. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι έτσι όπως η ΝΔ εισάγει τα νέα μέτρα, αυξάνει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τη μία κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του εμφανίζονται ως ‘’εχθροί’’ του κοινωνικού διχασμού, κατηγορώντας όλους τους υπόλοιπους για συμπεριφορές που εμφανίζουν οι ίδιοι. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση ψυχολογικής ‘’προβολής’’ σε πολιτικό επίπεδο, την ίδια στιγμή που τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα μέτρα της αποτελούν την κυρίως πηγή κοινωνικής τοξικότητας.

Αλλά και το ‘’τσουβάλιασμα’’ όλων ανεξαιρέτως, δεν βοηθάει ποτέ κανέναν και τίποτα. Ποιους κυνηγά το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ; Τους δικηγόρους των 10-15 χρόνων προϋπηρεσίας που υπέστησαν όλες τις διαδοχικές κρίσεις από την οικονομική μέχρι πρόσφατα του κορωνοϊού και δηλώνουν ξεκάθαρα πως τα νέα μέτρα είναι χειρότερα ακόμη και από αυτά του κ. Κατρούγκαλου; Τους γεωπόνους της επαρχίας που πασχίζουν να αξιοποιήσουν ελάχιστα το πτυχίο τους, συμπληρώνοντας ο εισόδημά τους, ενώ παράλληλα είναι και οι ίδιοι παραγωγοί;

Τους μικρούς λογιστές και φοροτέχνες που πασχίζουν για 50 ευρώ που και αυτά φαίνονται στον πελάτη πολλά; Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί πως μια ατομική επιχείρηση δεν έχει ζημιές για διαδοχικά χρόνια και ότι οπωσδήποτε φοροδιαφεύγει; Πως αυξάνεται, άλλωστε το ιδιωτικό χρέος των πολιτών; Η φοροδιαφυγή είναι πρόβλημα υπαρκτό και εξόχως αντι-κοινωνικό, αφού υπονομεύει έσοδα που θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αλλά η φοροδιαφυγή, σπανίως, κρύβεται εκεί που ο κ. Χατζηδάκης την αναζητά, γιατί τόσο αυτός, όσο και η κυβέρνησή του δεν διαθέτουν το πολιτικό θάρρος να την κυνηγήσουν εκεί που πρέπει», κατέληξε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη.