Σε ερώτηση τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη και Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα, για την ανάγκη στήριξης των Θεσσαλών αμπελουργών, οινοποιών και αποσταγματοποιών, εξαιτίας των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη:

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η Λαρισαία βουλευτής:

«Το 2023, εξαρχής, υπήρξε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον δυναμικό, όσο και εξωστρεφή αμπελοοινικό τομέα της Θεσσαλίας. Στις αρχές του έτους τα αμπέλια στον θεσσαλικό κάμπο, όσο και στα ορεινότερα σημεία –ιδιαιτέρως τα βιολογικά- χτυπήθηκαν από τον περονόσπορο, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του λόγω των εκτός εποχής, συνεχόμενων βροχοπτώσεων, ενώ και οι καύσωνες του Ιουλίου που ακολούθησαν δυσχέραναν ακόμη περισσότερο το έργο των παραγωγών. Στη συνέχεια, ωστόσο, η κακοκαιρία Ντάνιελ και τα συνεπακόλουθα πλημμυρικά φαινόμενα κατάφεραν το ‘’τελειωτικό χτύπημα’’ στους Θεσσαλούς αμπελουργούς, ιδίως στην περιοχή του Τυρνάβου, όπως και σε άλλες περιοχές, με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον τομέα, να μιλούν για συνολική μείωση της παραγωγής έως και 50%.

Παρότι, όπως τονίζουν οι τοπικοί αμπελουργοί και οινοποιοί τα εναπομείναντα σταφύλια είναι εξαιρετικής ποιότητας, ωστόσο, μεγάλο μέρος της παραγωγής, κυριολεκτικά, ‘’πνίγηκε’’ στη λάσπη.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω καταστροφών, είναι πολλοί οι παραγωγοί που επεξεργάζονται ακόμη και την ιδέα της εξόδου από την εν λόγω καλλιέργεια, αφού στην καλύτερη περίπτωση η επένδυση στην φύτευση ενός νέου αμπελιού απαιτεί για την πρώτη παραγωγή, τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια.

Πέρα από τα παραπάνω, ωστόσο, μεγάλες ζημιές παρατηρούνται και στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων και των αποσταγματοποιείων της Θεσσαλίας, πολλά από τα οποία πλημμύρισαν, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει ακόμη συνολική καταγραφή των ζημιών, παρά την παρέλευση σχεδόν τριών εβδομάδων από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός Θεσσαλών αμπελουργών και οινοποιών δεν θα τρυγήσουν, φέτος, «ούτε ένα τσαμπί», εξαιτίας των κατεστραμμένων αμπελώνων και των πλημμυρισμένων οινοποιείων και αποσταγματοποιείων, αλλά και οι υπόλοιποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

  • Πως σκοπεύει να στηρίξει συνολικά και πέραν των συνηθισμένων ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους σταφυλοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, αλλά και ειδικά του νομού Λάρισας, για τις καταστροφές που υπέστησαν;
  • Αν θα δοθεί η δυνατότητα στους αμπελουργούς να μεταποιήσουν ανεμπόδιστα και με ευνοϊκή φορολογία, αυτήν την καταστροφική χρονιά, τα εναπομείναντα σταφύλια τους στα παραδοσιακά καζάνια της περιοχής ;
  • Σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ειδικά ο κ Υπουργός Ανάπτυξης θα προβεί και ποια θεσμικά μέτρα θα λάβει ώστε να στηριχθούν τα θεσσαλικά οινοποιεία, αλλά και αποσταγματοποιεία των οποίων οι εγκαταστάσεις  καταστράφηκαν»;