Στη Βουλή και προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη έφερε το κρίσιμο ερώτημα της άμεσης ανάγκης εκπόνησης εθνικού σχεδίου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές, που πρόσφατα έπληξαν τη Θεσσαλία, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας .

Όπως, χαρακτηριστικά, επισημαίνει η Λαρισαία Βουλευτής στην ερώτησή της :

«Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αυτές της Θεσσαλίας επηρέασαν εν μία νυκτί τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. Το κόστος των υλικών ζημιών είναι δυσβάσταχτο και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ανασυσταθεί η τοπική κοινωνία.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο κόστος που τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν δύναται να αποτιμηθεί. Ο ψυχικός αντίκτυπος στα άτομα που βίωσαν και επέζησαν από ακραία φυσικά φαινόμενα, η δυνατότητά τους να ανακάμψουν από αυτή την τραυματική εμπειρία και να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλής πραγματικότητας, που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί από τους επιστήμονες καθώς αποτελεί μια εξίσωση για δύσκολους λύτες.

Από την ψυχιατρική σκοπιά, αρκετά άτομα θα βιώσουν διάφορες μορφές ψυχικών προβλημάτων συνήθως δυσδιάκριτων από το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, όπως άγχος, οξεία και στη συνέχεια χρόνια διαταραχή μετατραυματικού στρες, ευερεθιστότητα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, κατάθλιψη κ.ο.κ, καταστάσεις τις οποίες δεν θα καταφέρουν να τις ξεπεράσει από μόνο του το άτομο και συνεπώς θα χρειαστεί ιδιαίτερη ψυχιατρική αντιμετώπιση και ψυχολογική υποστήριξη.

Είναι χαρακτηριστικό δε, πως ακόμη και με το παραμικρό ερέθισμα, όπως για παράδειγμα λίγες στάλες βροχής, έρχεται στο προσκήνιο και αναβιώνει το τραυματικό γεγονός! Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα παιδιά που βίωσαν αυτές τις καταστροφές, καθώς καλούνται να ζήσουν σε μια νέα ζοφερή για τα ίδια, όσο και πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία καλείται να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των καιρών και να θωρακίσει ψυχικά τους πολίτες απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με στόχο την ενίσχυση των δομών ψυχικής φροντίδας, την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού των Περιφερειών, των Δήμων, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των μελών των ομάδων εθελοντών, ώστε να καταστεί αποδοτικότερη η συνεργασία τους με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που καλούνται να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε στιγμές κρίσης, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, αν:

➢Υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης για την ανοικοδόμηση του συλλογικού ψυχισμού στις πληγείσες περιοχές, με ποιους τρόπους και με ποιο χρονοδιάγραμμα ;

➢Προτίθεται να παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους πληγέντες, όπως συνίσταται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;

➢Σκοπεύει να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας;